haztartasi gep allami tamogatasLesz állami támogatás háztartási gépekre 2015 folyamán is. Tévedés lenne azt hinni, hogy a háztartási gépek energiatakarékosra cserélése csak annak érdeke, aki azt igénybe veszi, ugyanis az államnak legalább ugyanakkora érdeke fűződik hozzá, mert egyre nehezebb biztosítani azt az energia mennyiséget, amelyet a magyar lakosság, illetve a vállalatok, és közintézmények felhasználnak. Sőt, amellett, hogy egyre nehezebb megoldani az ellátás folyamatosságát, egyre drágább is előállítani, illetve beszerezni azt. Mindezeket figyelembe véve a legésszerűbb megoldás az energiafogyasztás csökkentése, mégpedig azáltal, hogy energiatakarékosabb berendezések használatát támogatni kell, illetve fejleszteni kell a fogyasztókban a tudatos energia felhasználás szükségességét. Ezek után foglaljuk is össze, hogy az állami támogatás háztartási gépekre 2015 –ben milyen módon igényelhető, illetve mekkora keretösszegig.

A legfontosabb, amit erről a támogatásról tudni kell, hogy nem minden magyar állampolgár által vehető igénybe, hanem csak egy célzott csoportnak. Nem meglepő, hogy a támogatottak a nyugdíjasok, és a nagycsaládosok köréből kerül ki 2015-ben is. Alaphelyzetben ugyanis ez a két nagy csoport az, amelynek az anyagi forrásai az esetek többségében nem elegendő ahhoz, hogy modernebb, illetve ezzel együtt drágább gépeket vásároljanak. Náluk ugyanis az alapfelállás, hogy egy gép legyen olcsó. A támogatás a háztartási nagygépekre vonatkozik, így például a hűtőkre, fagyasztókra, kombinált hűtőkre. Az elvárt megtakarítás legalább 10 %, illetve legalább 20 kg/év CO2 kibocsátás csökkentés. A hűtők esetében ez azt jelenti, hogy a támogatás azokra a berendezésekre vehető igénybe, amelyek A+, vagy A++, illetve A+++ energiaosztályba tartoznak. A pályázat 2014 szeptemberében jelent meg.

A támogatásra rendelkezésre álló keret nem túl magas, éves szinten 527,1 millió Ft. Háztartásonként, és személyenként 1 berendezés cseréjével kapcsolatban nyújtható be a pályázat. A pályázati portálon található azoknak a kereskedőknek a listája, amelyeknél való vásárlás esetén lehet csak élni a támogatással (https://uszt-hgcs.hu). Amennyiben a listán nem szereplő kereskedőtől szerzi be valaki a hűtőjét, akkor nem adhatja be a támogatásra a pályázatot. A támogatás mértéke „A+” energiaosztályú háztartási nagy gép vásárlása esetén, a bolti árnak az 50 %-a, de maximum 25.000 Ft lehet, „A++”, és „A+++” energiaosztályú gép beszerzése esetén, a bolti ár 50 %-a, de maximum 35.000 Ft lehet a támogatás nagysága.

A pályázatok a benyújtás sorrendjében kerülnek elbírálásra, majd felterjesztésre. Amikor a keret kimerül, a pályázat lezárásra kerül, amelyről az NFM a honlapján hirdetményt tesz közé. Fontos feltétel továbbá, hogy a beszerzett berendezést a támogatást igénybevevő személynek legalább 3 évig fenn kell tartania, illetve az előtt az időpont előtt, csak a Támogató engedélyével értékesítheti.  

Mondja el véleményét nekünk:
{fcomment}

 

  
Ezt már olvasta?Bezárás