vizmelegites olcsonNagyon sok háztartásban melegítik még mindig bojlerrel a vizet ami azt jelenti, hogy elég sok energiát pazarolnak el a családok. A másik pedig, hogy ennél a megoldásnál léteznek sokkal környezetbarátibb problémamegoldások is. Ebben a cikkben számos előnyös eszközt fogunk bemutatni. Első áldozatunk a Napkollektor, ami talán az egyik leg energiatakarékosabb és leg környezetbarátibb ötlet amit valaha kitalálhattak. Ebben az esetben a nap energiáját használjuk ahhoz, hogy felmelegítsük a vizet. Két -féle napkollektor létezik a sík és a vakum csöves verzió. Az utóbbinál a napsugarak függőlegesen érik el a napkollektort egész nap ezért egészen reggeltől késő délutánig van rendesen hőhozam.

Ha nagyon sokat akarunk megtakarítani akkor napkollektoros rendszerre kell váltanunk, így elég sok pénzt takaríthatunk meg egy hónapban. A meleg víz igény 65-75%-át helyettesíteni lehet a napkollektorral. Így valóban szinte az egyik legkedvezőbb módja a megtakarításoknak a napkollektor. Persze nem minden családnak lehet könnyű beszerezni a napkollektorokat ugyanis nem annyira olcsóak, de mindenképpen érdemes a használatukat beépíteni a mindennapi életünkbe.

A következő az átfolyós vízmelegítő amiről szót fogunk ejteni. Ennek az eszköznek az a lényege, hogy a víz miközben át áramlik a  csövekben , közben felmelegszik és ha megtörténik az úgynevezett vízvétel akkor folyamatosan továbbítják az adott vízmennyiséget. A másik előnye ennek a szerkezetnek, hogy elég kis helyen is elfér tehát az elhelyezéssel nem lehet gond. Amit tudni kell, hogy ezeket általában a falra szokták helyezni.

A következők a tárolós vízmelegítők, amik olyan tartályok, melyek felmelegítik a vizet és egy bizonyos ideig tárolják is. Ennél nagyon kis idő alatt tudunk meleg vizet előállítani. Ráadásul elég nagy mennyiségben tudunk meleg vizet csinálni ezzel az eszközzel. A gázhőközpont a következő, ami magas szekrényben elhelyezendő és gáz-átfolyós vízmelegítőből és egy víztartályból álló egység. Lakások főtését vagy mosogatógépek és mosógépek ellátását is szolgálhatják. Mind ez lényegesen csökkentheti a költségeket és az energia igényt.

A következő a hőszivattyú, aminek a gazdaságossága nagyon függ attól, hogy milyen az előállított meleg víz hőmérséklete. Ez is egy nagyon hasznos szerkezet és nagyon tudunk vele spórolni végezetül le kell vonnunk a következtetést miszerint az egyik legjobb gazdálkodási módszer a költségeit akkor mindenképpen érdemes elgondolkodnia a napkollektoron mint energia vagy melegítő forrás.

  
Ezt már olvasta?Bezárás