lakossagi energetikai palyazatAzt tudni lehet már, hogy még ebben a hónapban el fogják indítani az első lakossági energetikai pályázatokat, amelyek a háztartási nagy gépek cseréjét, fűtéskorszerűsítést és külső nyílászárók cseréjét fogják támogatni, körülbelül 2,7 milliárd forintos összes értékről beszélhetünk. Kreálni fognak egy amolyan utódot, amit a panel program utódjának nevezhetünk. A szeptemberben elindított pályázatok kedvezményezettje maga a lakosság. Körülbelül arra, hogy a fűtés korszerűsítve legyen, 1milliárd forint van, a külső nyílászáróknak a kicserélésére 1,1 milliárd forint és a háztartási gépek, azaz a háztartási nagy gépek kicserélésére 627 millió forint áll majd rendelkezésre.

A legmagasabb megpályázható összeg az 650 ezer forint, hogy ha fűtéskorszerűsítésről van szó, de ha az ablakok cseréjéről, akkor 500 ezer forint, valamint a háztartási gépek esetén 35 ezer forint lesz. Ez egy nagyon fontos pályázat, ugyanis rengeteg emberen lehet így segíteni és a közösségeknek is jót tesz, hogy ha anyagi támogatáshoz tudnak jutni. Közel 627,1 millió forinttal támogatják a  háztartási gépek cseréjét, a támogató pedig nem más, mint az NFM. Nyugdíjas és nagycsaládos személyek számára nyújt az állam támogatást a Lakossági energetikai pályázat2014 – 2015 keretében. Családonként elég sok a megtakarítható energia így.

A fűtés korszerűsítése egy elég szép feladat és az NFM 1 milliárd forinttal támogatja ezt az ötletet, pályázatonként 650 ezer forintos a támogatás. A pályázati felhívás 2014 szeptemberében kerül közzétételre, tehát nem árt odafigyelni és készen állni. A másik a homlokzati nyílászáró csere, amit az NFM 1,1 milliárd forinttal támogat és ez átlagosan 500 ezer forintos támogatást jelenthet pályázatonként. A pályázati felhívás időpontja szintén 2014, szeptember.

Vannak még tervezés alatti programok, ami például a Környezeti és Energetikai Hatékonysági Operatív Program vagy az Új támogatási program. A teljes pályázati keret tekintetében a felújításokra körülbelül 3500, gépcserekor körülbelül 21 ezer pályázó valószínűsíthető. A pályázat beadására 30 napos felkészülési idő lesz, tehát ez idő alatt mindent el kell intézni a pályázatokkal kapcsolatban. Az új cél, hogy a lakosság is benyújthassa a pályázatokat, és ezzel megszerezze az energiahatékonysági támogatásokat. A kedvezményezetti kör ki lesz szélesítve így határozott a kormány.

Mondja el véleményét nekünk:
{fcomment}

  
Ezt már olvasta?Bezárás