devizahitelek karpotlasaAz egyik legnagyobb érdeklődésre számot tartó kérése a jövő esztendőnek, hogy miként is fog történni a devizahitelesek kárpótlása 2015 folyamán. A devizahitelekkel kapcsolatos történések, családok százezreinek az életét befolyásolják erőteljesen. A probléma már messze nem csak gazdasági kérdés, hanem társadalmi, illetve politikai jelentősége is van. Egy probléma, amelyet feltétlenül meg kell oldani, mégpedig kormányzati eszközökkel. Túl régen húzódik már a megoldás, az ígérgetések, az időhúzás már politikailag sem veszélytelen feszültségeket gerjeszthetnek. Talán most jutott el a kormány odáig, hogy kezd körvonalazódni a megoldás, bár még mindig sok a nyitott kérdés. Nézzük meg ezek után, hogy a devizahitelesek kárpótlása 2015 évben miként is fog történni, amennyiben nem történik benne újabb változás.

Azt, hogy pontosan mekkora összeget is fognak visszakapni az ügyfelek, azt még nem tudni pontosan, ugyanis az MNB még dolgozik azon a képleten, amely alapján a bankoknak el kell végezniük minden érintettel kapcsolatban a számításokat. Külön kell választani azokat, akik kedvezményes árfolyamon végtörlesztettek, és azokat, akik piaci árfolyamon, illetve azokat, akik élő hitelszerződéssel rendelkeznek. Várhatóan még lesznek változások a törvényben, amely a devizahitelesekkel való elszámolást befolyásolni fogják. Jelen pillanatban az időpontok, ameddig az el kell számolniuk a bankoknak az ügyfelekkel, a következőképpen alakulnak. Azoknak a bankoknak, akik nem pereskedtek az állammal, azoknak 2015. január 16 és 29 között kell elszámolniuk az ügyfelek felé, azoknak a bankoknak pedig, akik perelték az államot, azoknak 2015. február 14 és 28 között.

Azoknál az adósoknál, akik éltek a kedvezményes végtörlesztés lehetőségével, a bankok érvényesíthetik a kedvezmény mértékét, azaz annyival kevesebbet kell fizetniük az adósoknak az elszámolás során. A legnagyobb összegű visszatérítésre azok az adósok számíthatnak, akik piaci árfolyamon végtörlesztették a hitelüket. Esetükben az árfolyamrésből, és a kamatemelésekből eredő különbözet akár milliós összegű visszafizetéseket is eredményezhet. Azoknál az adósoknál, akik még élő hitelszerződéssel rendelkeznek, azoknál a fennálló tartozás, forintosításra fog kerülni. Egy ideig szó volt arról, hogy az átváltás kedvezményes árfolyamon fog történni, de a legújabb információk szerint az aktuális piaci árfolyamon. Azoknál, akik beléptek az árfolyamgátba, azoknál először a gyűjtőszámlán lévő összeg kerül jóváírásra, majd a maradék összeg csökkenti majd a tőketartozást.

Mivel a még bármikor történhetnek újabb módosítások, ezért javasoljuk, hogy folyamatosan kövesse azokat nyomon, minden érintett.     

Mondja el véleményét nekünk:
{fcomment}

 

  
Ezt már olvasta?Bezárás