szocialis temetesA földomlásra való tekintettel nem áshat senki egyedül sírt, ráadásul télen és nyáron teljesen eltérőek a körülmények. Ezeket is meg fogják tanulni azon személyek, akik szegény anyagi körülmények között élnek és szociális temetést kérnek. Egy temetés mindig nagyon nehéz, hiszen el kell búcsúznunk egy rokontól vagy egy ismerőstől. Ez mindig nagy lelki megterheléssel jár, de sokszor van nagy anyagi vonzata is. Sokaknak talán morbid lehet az anyagiakról beszélni egy temetéssel kapcsolatban, de sajnos mindent figyelembe kell venni. A szociális temetést rendszerint olyan személyek kérhetik, akiknek kevés az anyagi forrásuk.

Szeptember közepe felé zárul le az a közbeszerzési eljárás, ahol döntenek arról, hogy melyik cég fogja kezelni a szociális részek létrehozására kijelölt területet, valamint annak rendezését a rákoskeresztúri Újköztemetőben. A körülbelül 12 ezer négyzetméteres erdős és fás szeletről el kell majd távolítani a rajta megtelepedett élő növényzetet és a talajnak a másfél méteres rétegét. Ugyanis az a talaj még 2000 ember földi maradványait rejti magában. 1942-ben temették el az utolsó embert ide és 1978-ban lejárt az összes sírhelynek a rendelkezési joga.

Tehát mindenki, aki azon gondolkozik, hogy szociális temetést alkalmaz, érdemes rajta elgondolkoznia, hiszen ez egy lehetőség azoknak az embereknek akiknek nincsen sok anyagi tartalékuk, de szeretnének rendes temetést hozzátartozóiknak. Hogy köztemetésre mikor jogosult egy ember, azt a helyi önkormányzatok szabályozzák az egy főre jutó bevétel, azaz jövedelemnek a függvényében. Az önkormányzatoktól megkapott dokumentummal vagy papírokkal felkeresi az adott személy a köztemetőt, ahol munkavédelmi oktatást fog kapni. Elméleti szinten fog megismerkedni azzal, hogy hogyan is kell szabályosan sírt ásni és, hogy milyen mélynek kell lennie egy sírhelynek.

A baleseti kockázati tényezőkre is fel kell hívnia a figyelmet az oktatónak, ezután odaadják a szerszámokat és az adott személy, vagy egy ingyenesen dolgozó önkéntes megássák a sírt. A négy sarok ki van jelölve, így csak ásni kell, hogy ha elkészültek, másnap megtörténhet a temetés. A törvény szerint a rokon maga mosdatja meg és öltözteti az elhunytat a kórházban. A belügyminisztérium évi 14 ezer temetéssel számol, így azt kell mondani, hogy elég magas ezen temetések száma. De hát ami a lényeg, hogy ha nincs pénzünk szeretteink elhantoltatására, akkor jön a szociális temetés, magad uram …….

Mondja el véleményét nekünk a témát illetően itt:
{fcomment}

  
Ezt már olvasta?Bezárás