balaton viharjelzes fokozatokAz évek múlásával semmit sem veszít szépségéből és népszerűségéből a mi kis tengerünk, a Balaton. Arra azonban sajnos nem minden esetben fordítanak az emberek elég nagy gondot, hogy saját maguk és családjuk testi épségét minden körülmények között megőrizzék. Az ezért felelős szervek mindent megtesznek, kellő időben és széles körben végzik az előrejelzéseket, ám sok nyaraló, fürdőző egyáltalán nem ismeri a balatoni viharjelzés fokozatait és jelentésüket. Márpedig aki a Balatonnál tervezi a nyaralását, annak igen fontos, hogy ezeket a szabályokat ismerje és a jelzések jelentését értse, idejében felismerje. A balatoni viharjelzés már mintegy 75 évvel ezelőtt vált ismertté, persze nem volt ilyen fejlett mint ma, de mint sok minden más, ez is a technika fejlődésével folyamatosan modernizálódik még most is.

A balatoni mólokon annak idején viharkosarakat helyeztek el és a jelzésekhez jelzőrakétákat használtak. Mivel ennél sokkal eredményesebbnek mutatkozott a fényjelzést kibocsátó rendszer, így ez követte a sorban a jelzésadást. A sűrű elhelyezkedésű fényjel ugyanis a Balaton bármely részéről jól látható és észlelhető.

Amikor az alapfokú viharjelzést látjuk, akkor a Balaton vízfelülete még egészen sima, legfeljebb apróbb hullámok láthatók a cca. 30-40 km/ó sebességű szélnek köszönhetően. Amikor a szélsebesség 45-80 km/ó, akkor már elsőfokú viharjelzést adnak ki, ilyen esetben már jóval nagyobb hullámok láthatók. Ezt a jelzést látva már jó, hogyha csak a part közelében tartózkodunk akár fürdőzünk, akár csónakázunk éppen. Az elsőfokú viharjelzést arról ismerhetjük fel, hogy a vihart jelző fény 45-ször villan fel egy percen belül.

Amikor a szélsebesség 60-90 km/ó-t ér el, a víz már tarajosan hullámzik és tudni lehet, hogy erősen közeledik a vihar. Ilyenkor már semmilyen körülmények között nem ajánlatos bemenni a vízbe főleg nem vitorlással, vagy csónakkal. 90-115 km/ó szélsebességnél már különösen nagy hullámokat láthatunk, ilyenkor motorcsónakkal is tilos már a vízre szállni, mert ez már erősen viharos szelet jelent. Az ennél is erősebb 115 km/ó szél már orkán erejű, amikor a látótávolság nullára csökken a vízen, ilyenkor kizárólag az erre speciálisan alkalmas mentőcsónakok szállhatnak vízre. Nagyon lényeges azt tudni, hogy a másodfokú viharjelzést arról ismerjük fel, hogy a vihart jelző fény percenként 90-szer villan fel és ebben az esetben a jelzés észlelését követően rögtön el kell hagyni a Balaton vizét. Ha mindezeket a szabályokat ismerjük és betartjuk, azzal rengeteg súlyosabb baleset, de akár tragédia is megelőzhető.

Persze mindez nem azt jelenti, hogy amint észlelünk egy viharjelzést a Balaton mellett, azonnal hanyatt homlok rohanni kell kifelé a vízből, ám igen szerencsés, ha ismerjük a balatoni viharjelzés fokozatait és jelentésüket, mert így idejében megelőzhetőek a bajok és főleg van idő arra, hogy megfontoltan, nyugodtan hagyjuk el a vizet, sőt erre másokat is tudjunk figyelmeztetni.

Mondja el a véleményét nekünk ITT!
{fcomment}

  
Ezt már olvasta?Bezárás