hova kell utlevel hova eleg a szemelyi igazolvanyA nyári nagy utazások és persze az egész évben tervezett utak előtt megfelelően érdemes időben tájékozódni arról, hogy hová kell útlevél és hová elég csak a személyi igazolvány? Manapság már elég nagy a száma azoknak az országoknak, melyekbe elég egy pár napos, hetes úthoz a személyi igazolvány, hiszen az EU-s országok majdnem mindegyikében elfogadják ezt az okmányt. E mellett a Európai Gazdasági Térség tagállamaiba sem szükséges útlevél, valamint a schengeni egyezményt aláírt országok többségébe is.

A legfontosabb tudnivaló tehát, hogy a 2004. május elsejei Európai Unióhoz való csatlakozásunktól számítva magyar állampolgár az alábbi személyi okmányokkal is utazhat az adott országokba: 1991. április 1-je előtt kiállításra került személyi igazolvánnyal (ez a keményfedelű népköztársasági címerrel ellátott igazolvány). Elfogadható a 1991. április 1.-t követően kiállításra került személyi igazolvány (ez a puha borítójú, köztársasági címerrel ellátott okmány), és ezen kívül természetesen a 2000. január 1.-t követően kiállításra került új típusú személyi igazolvány. sőt az ez időpont után kiadott ideiglenes igazolvány is használható.

Ide kattintok és MEGOSZTOM másokkal is a Facebook-on!

Nézzük tehát a felsorolást
, mely országokba nincs szükség manapság útlevélre:

Ausztria, Andorra (csak jogosítvány nem elég), Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Lengyelország, Monaco, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Németország, Olaszország, Portugália, Bosznia-Hercegovina, Macedónia, Románia, Spanyolország, Szlovákia, Szlovénia, Svédország, Izland, Norvégia, Lichtenstein, Svájc, Szerbia (csak jogosítvány nem elég), Andorra, Horvátország (csak jogosítvány nem elég)

A fentiekből láthatjuk, hogy vannak olyan Európai Unión kívüli országok is, melyek kétoldalú nemzetközi szerződés keretében lehetővé teszik, hogy útlevél nélkül, személyi igazolvánnyal lépjünk be a területükre.

Érdekes dolog és jó, ha tisztában vagyunk azzal, hogy mi az elvárás útlevél, illetve személyi igazolvány tekintetében, ha repülős útra megyünk. A szabályok szerint az összes schengeni egyezmény alá tartozó állam repülőterén a belső és külső járatokat teljesen el kell fizikailag különíteni, melynek lényege, hogy az utasokat meg kell különböztetni a következők alapján: az utazás schengeni tagállamból schengeni tagállamba történik-e a nélkül, hogy megszakítaná útját egy olyan ország területén, amely nem tartozik ide. Hazánkban a Liszt Ferenc repülőtéren külön terminálon fogadják és indítják a mintegy 23 schengeni zónába tartozó országba induló és az onnan érkező gépeket, amelyek pedig a schengeni zónán kívüli országokat érintik, azokba mennek, és onnan érkeznek, azokat szintén elkülönített, másik terminálon fogadják és indítják.

{fcomment}

  
Ezt már olvasta?Bezárás