serelemdijA Polgári Törvénykönyvben van megfogalmazva pontosan, hogy mi is az a sérelemdíj. Nem mindenki tudja azt, hogy a Polgári Törvénykönyv átesett kisebb nagyobb változtatásokon, amik 2014. március 1-vel léptek hatályba. Olyan jogintézmények jöttek be, amit a Polgári Törvénykönyv hozott, melyek nagy segítséget jelentenek a törvényalkotók számára. A személyiségi jogokat illetően is nagyon sok változás következett be és voltak, amik megkönnyítették a bíróságok munkáját is. Viszont problémák is keletkeztek, amiket meg kellet oldani.

A vagyoni kártérítés jogintézménye megszűnésre került azzal, hogy ezt bevezették. A nem vagyoni kártérítés, mint cselekmény nehezen volt körülhatárolható és sokszor nem lehetett bizonyítani a jogosságot. Gyakran történt az, hogy az emberek kicsi jelentéktelen dolgokkal álltak a bíróság elé. A sérelemdíj tehát azokat érinti, akiket valamilyen sérelem ért személyiségi jogaiban. A bíróság határozza meg a kártérítésnek a mértékét. A személyiségi jogokat főszabályként csak személyesen lehet érvényesíteni.

Káros eredmény se feltétel a sérelemdíj megítélésében, így ezek tudatában már tisztában vagyunk azzal, hogy mit is jelent pontosan a sérelemdíj fogalma. Végül dönt a bíróság és a személy, aki a bírósághoz fordult megkaphatja a kártérítési összeget, majd ezzel lezárul az ügy. Mindenképpen látogasson vissza oldalunkra, hogy ha több információt szeretne kapni ezekről a témákról.

  
Ezt már olvasta?Bezárás