otthoni medence tisztitasaItt a nyár, sokan nem engedhetnek meg maguknak tengerparti nyaralást, de akinek van egy jó kis kertes háza, annak sokkal könnyebben elérhető egy medence felállítása. Ahhoz, hogy a medencében pancsoljon az egész család, még szabadságra sem kell menni, hiszen esténként, hét végén, bár mikor ott van helyben a medence. Aki beszerez egy ilyen alkalmatosságot, annak azért tudnia kell, hogy a medencét folyamatosan karban kell tartani, tisztítani kell, mert csak így élvezhetjük sokáig ezt a remek dolgot. Lássuk, hogy legkönnyebb az otthoni medence tisztántartása, hogyan legyen mindig szép?

A legelső szempont, hogy a fürdőmedencénk puhafalú, esetleg fémvázas és puhafalú, vagy fémfalas. Ennek főként a különféle szerek használatánál van jelentősége, de az alapdolgok többnyire megegyeznek, hisz mindegyik fajta medencénél rendszeresen kell fertőtlenítést végezni, és folyamatosan kell a vizet tisztítani. A víz szűrését vízforgató berendezéssel lehet tökéletesen elvégezni, melynek van szűrőbetétes és homokszűrős változata is. Azonban a víz szűrésével még nem ér véget a tisztítás, hiszen vannak olyan kémiai szennyeződések is, melyek megtalálhatók a vízben, de nem oda valók. Ezeket vegyszerekkel lehet és kell is kezelni, amikor is egyrészt be tudjuk állítani a víz megfelelő pH értékét, valamint a kellő klórszintet is. Érdemes itt tudni, hogy a megfelelő pH érték 7,2-7,6 közötti érték között mozog, a megfelelő klórszint pedig 0,4-0,8 mg/l között. A helyes értékeket egy úgynevezett teszterrel lehet ellenőrizni.

Kiváló segítséget kaphatunk akkor, ha kezdők vagyunk, mert bár milyen medencét vásárolunk, kapunk hozzá egy kezdő csomagot, abban pedig megtalálhatók azok a vegyszerek, melyeket ajánlatos a tisztításhoz használni. A kereskedelemben persze rengeteg féle medence tisztításra alkalmas vegyszert kapunk, mint például a klórós, vagy klórmentes fertőtlenítőszerek, vagy azok a pelyhesítő szerek, melyekkel meg tudjuk a medencét a vízfelületen úszó szennyeződésektől. A legjobban megfelelő szerek a medence felületének tisztítására a nagyobb hatásfokú és fékezett habzású anyagok, de minden esetben nagyon ajánlatos, hogy a rendes használat előtt próbáljuk a vegyszert egy kis felületen történő próbatisztítással.

Arról is kell szólni, hogy amikor vége a nyárnak, nem egyszerűen összehajtjuk a felfújható medencét és a lebetonozott medencéből nem csak leengedjük a vizet, hanem azokat téliesíteni kell, hogy átvészelje a medence ezt a keményebb időszakot. Vannak kimondottan téliesítésre alkalmas vegyi anyagok, amelyek használatával meg lehet előzni a vízkőképződést.

Az otthoni medence akkor mutat igazán, ha a medence környezete is megfelelően van gondozva. Amennyiben nem díszburkolaton van kialakítva a fürdőhely, akkor jó megoldás lehet a füvesítés. Ahhoz viszont, hogy az otthoni füvesítés jól sikerüljön, kattintson ide.

  
Ezt már olvasta?Bezárás