otthonteremtési programNagy titokzatosság és csend övezi egyelőre az új otthonteremtési program 2015-re tervezett változatát, pedig láthatóan a kormány valami újításra készül. Rogán nyilatkozatai szerint a tartós növekedés fenntartásához, elengedhetetlen egy új otthonteremtési program létrehozása. A részletekről azonban még semmit nem lehet tudni, hiszen folyamatban lévő tervezetekről a minisztérium nem ad ki semmiféle részletet. Ettől persze nem kell arra következtetni, hogy semmilyen új otthonteremtési program nincs előkészítés alatt, inkább nézzük, mik azok az apróbb megnyilvánulások a közelmúltból e témakörben a Fidesz részéről, amikből le lehet némi következtetést vonni a jövőre nézve, illetve nézzük meg, milyen múltja is van nálunk ennek a programnak, hogy jártak azok, akik keresztül akarták vinni és bele akartak nyúlni ebbe az igen kényes témába.

Volt nekünk egy húsz főt számláló Otthonteremtési Tanácsunk, amely azonban Matolcsy feljebb lépésével teljesen megszűnt és ezzel a témakörnek nem is nagyon ismert, hogy lenne gazdája. A közlemúlt otthonteremtési és ötletskáláján megtaláltuk már a panelprogramot, a lakástakarékot, a szocpolt és félszocpolt, a bérlakásprogramot, a magánlakások felújítására és lakásépítésre igénybe vehető 5 százalékos áfa kedvezményt, ami persze közel sem jelent akkora tételt, hogy ez otthonteremtéshez segítené a fiatalokat. Az ingatlanpiac szereplői sokkal inkább tovább csökkentenék a lakásfelújítások áfa mérséklését akár 10 százalékra, sőt az új lakás vásárlásra is kiterjesztenék, hiszen ezzel lehetne némileg elősegíteni az ingatlanpiac kimozdulását a jelenlegi holtpontról.

A 2010-es évben Bencsik János éves szinten 5 ezerrel több lakás építését prognosztizálta, e mellett kiemelve az energetikai felújítások fontosságát is. A valóság azonban az lett, hogy amíg 2010 során 20810 új lakás készült el egy éven belül, addig 2013-ban ezek száma mindössze 7293 volt. Így alakult ez a 2012-es program elindítása mellett is, amikor színre lépett az átdolgozott szocpol és az állami kamattámogatott forinthitel. Ezek ugyan nagyot lendíthettek volna akkor, hogyha nem szigorodnak a hozzájutás feltételei akkora mértékben, mint ahogy ez végül megvalósult.

Jelenleg tehát az otthonteremtési programnak, fejlesztésének egyáltalán nincs gazdája, hiszen a legutolsó lépések, mint az ócsai projekt, vagy a devizahitelesek segítő mentőcsomag nem ebbe a kategóriába tartozik, ez nem jelent semmiféle változást vagy könnyebbséget azoknak a fiataloknak, akik új otthont szeretnének teremteni a maguk számára.

Hogy új otthonteremtési program 2015-re lesz-e, az egyelőre a jövő zenéje, semmi konkrétum nem áll rendelkezésre, remélhetőleg ősszel már többet lehet erről tudni. Nem jó ómen viszont az, hogy ennek ebben a pillanatban egyáltalán nincs olyan gazdája, akik felvállalná a felelősséget egy új otthonteremtési programért, így ezzel egyáltalán nem látható a megnyugtató hosszú távú megoldás még.

  
Ezt már olvasta?Bezárás