cegalapitasHa céget szeretnénk alapítani, akkor nem árt néhány dologgal tisztában lenni mielőtt belevágunk tervünk megvalósításába. Tájékozódnunk kell a témában, hogy úgy vágjunk neki egy cég, egy álom és egy cél megvalósításának, hogy azt a lehető leg megfontoltabban tudjuk kivitelezni. Új szabályok lépnek részben a régiek helyébe, ebben szerepel a Ptk. harmadik könyve. A kft-knél is ugyan ez a szabályzat fog érvényesülni és bizonyos változtatások is meg fognak valósulni, melyek engedik az eltéréseket.


Persze ezt csak bizonyos kereten belül lehet megvalósítani, mert amit tilt a törvény, azt nyilván nem lehet áthágni, de a törvényes kereteken belüli kisebb eltéréseket engedélyezni fogják. Akkor, hogy ha nem sért bizonyos elvi szabályokat és érdekeket, meg lehet tenni minden további nélkül ezeket a lépéseket. Tehát azok a, melyek utat mutattak eddig nem fognak megváltozni egészen a március 15.-ei dátummal.. Ezekbe a változásokba a pénzügyi kiadások és a jogi változások egyaránt beletartoznak, de a fent említett dátumig ezek nem fognak megváltozni. Amikor céget szeretnénk alapítani egy fontos dolog az, hogy mennyibe fog kerülni. A kft alapítás 50000 forint, viszont a bt alapítás csak a fele, ami 25000 forint. Az egyszerűsített eljárásra vonatkozó árakról van most szó. Amikor alapítani szeretnénk egy céget, rendelkezni kell egy bizonyos összeggel, azaz az alapítótőkével, ami a minimum 500 000 forintot jelenti. A későbbiekben meghatározandó, hogy hány személyes cég alapításáról beszélünk. Az a különbség, hogy ha csak egy fő alapít céget, akkor százezer forintot kell befizetnie, de ha mondjuk két személyről beszélünk, akkor ez lehet akár 250 000 forint is.

MEGOSZTOM másokkal is a Facebook-on!

Amikor elérjük a 2014-es
márciusi dátumot, akkor megváltozik a minimális bejegyzett tőke mértéke, ami a kft esetében 3 millió forint lesz. Most biztos azt gondolja, hogy ez rengeteg összeg, viszont azt tudni kell, hogy ezt a pénzt nem kell közvetlenül a cégalapításkor befizetnie. Nem fogják olyan szigorúan venni a korlátozásokat, mint eddig, a berögzült dolgoktól el lehet majd egy kicsit távolodni és új megoldásokban lehet gondolkodni. Létezik egy olyan kérdés, mely a céges tartozásokat tárgyalja. Ez azt mondja ki, hogy addig, amíg a cég résztvevői nem rakják be a 3 millió forintot, felelősséggel tartoznak a cég tartozásaiért. Viszont a cégvezetőkre is újabb szabályok fognak vonatkozni, ami például azzal jár, hogy sokkal nagyobb felelősség terheli majd az ügyvezetőket. Saját vagyonát teszi kockára az a cégvezető, aki hibázik vagy kárt okoz. Tehát a kft-nek nem lehet alacsonyabb a törzstőkéje mint a megszabott 3 millió forintos összeg.

A 3 millió forintos összeg sajnos egy fix összeg, amivel nem lehet játszogatni. Viszont lehetőségünk van arra a megoldásra, hogy megadjunk 1 évnél több befizetési határidőt, ezzel megkönnyítve saját dolgunkat és több időt adva magunknak a pénz megkeresésére vagy előteremtésére. A legjobb dolog, hogy alapításkor közvetlenül egy petákot sem kell befizetnünk így elkerüljük azt, hogy egyszerre egy nagyobb összeget kelljen előteremteni. Az azonban nagyon fontos, hogy egy kft alapításnál minden okmánynak meg kell lennie, hogy kivitelezni tudjuk az alapítást. Kell egy személyazonosító, lakcímkártya és az adókártya. Ezeken felül szükséges még egy székhely, amit megjelölünk. Ezeknek a fényében talán tisztában leszünk a cégalapítás mikéntjével és el tudunk most már igazodni, nem kell gondolkoznunk, hogy mi kell ahhoz, hogy egy céget beindítsunk, mert ezekkel az információkkal megkönnyítjük mindenkinek a dolgát, hogy el tudjon igazodni a teendők rengetegében. Persze ez nem egy könnyű döntés,mert minden lépést meg kell fontolni, mert nem szabad belerohannunk egy elhamarkodott döntésbe. A költségek tekintetében nem szabad figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy a cégalapításhoz szükség van ügyvédi közreműködésre, ezért a tervezés során az ügyvédi költségekkel is kell számolni.

A cégalapítás 2014 – 2015 év során is bizonyos mértékig kockázatos, ugyanis nem tudhatjuk előre, hogy mennyire fog bejönni az üzleti stratégiánk, hogy az emberek hogy fogják fogadni az új szolgáltatást vagy termékeket a piacon, rengeteg tényezőtől függhet az, hogy cégünk sorsa hogyan alakul és változik. Érdemes piackutatást és felméréseket végeznünk mielőtt belevágunk ebbe a döntésbe, hogy mi lenne a reakció egy ilyen mozzanatra.  Mivel, ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, akkor inkább várjunk egy kicsit, vagy ha többen vagyunk leendő cégtársak, akkor beszéljük át a dolgokat és így meg tudjuk várni, hogy mi hogyan alakul. Ekkor sokkal könnyebb dönteni, mint hogy vakon esztelenül hozzunk döntéseket, netán ezzel kockáztatva azt, hogy félre siklik ötletünk. Persze aki nem kockáztat, az nem is nyer, ám önnek kell eldöntenie, hogy hogyan fog alakulni cégének sorsa.

  
Ezt már olvasta?Bezárás