diplomas minimalberDiplomás minimálbér 2015 - 2016 - Azt kell most mondanunk, hogy a diplomások minimálbére siralmas, ha össze kéne hasonlítanunk a magyar béreket és a külföldieket, akkor igen csak elcsodálkozunk. Hiszen egy ausztriai szemétszedő többet keres, mint egy egyetemet végzett vagy végző, akár az egyetemen dolgozó magyar diplomás. Sajnos nem lehet szépíteni bármennyire is szeretnénk, ez tény. A helyzet az, hogy sajnos egy darabig álom marad a diplomások fizetésének kompenzálása a külföldi fizetésekhez képest.

Azt viszont meg kellene szemlélnünk a bérek szempontjából, hogy hogyan élnek a diplomások. Nagyon sokan panaszkodnak például a lakások bérleti áraira, de nem csak itthon, hanem külföldön is. Mivel nincs akkora fizetése egy diplomásnak, így külföldön se tud annyira érvényesülni az itthoni pénzből, csak ha végérvényesen egy idegen országban vállal munkát és oda kötelezi el magát. Sokan nem azért tanulnak a diplomáért, hogy aztán nagyon kevés pénzből próbáljanak meg élni, ezért érthető az emberek csalódottsága a keményen megszerzett diploma után. Ilyenkor felteszi önmagának az ember a kérdést, hogy vajon megérte-e. Vajon érdemes volt-e ennyi szabadidőt és energiát feláldozni egy olyan papírért, ami annyira nem visz minket előre itthon. Hát ezt saját magunkban kell rendezni és tisztázni. Persze a csalódottság elhessegetésére szánni kell egy kis időt, mert ha visszatekintünk az időre, amit beleöltünk egy egy diploma megszerzésébe és a tény, hogy amiben reménykedtünk egyszer csak szertefoszlik soha sem jó dolog.

Amikor a főiskolai vagy egyetemi éveink előtt állunk, mindenképpen úgy kell választani a továbbtanulás terén iskolát, hogy a jövőben ne legyenek gondjaink az anyagiakkal, mert például egy orvosi hivatást nem lehet tiszta lelkiismerettel, maradéktalanul ellátni, ha az anyagi gondok felemésztik az energiáinkat. Még akkor is érdemes olyan sulit választani, ami a jövőben hasznunkra lehet, hogy ha olyan tananyagról van szó, amit nem igazán szívlelünk. Természetesen olyan munkát kell végezni, amit szívesen csinálunk, és nem tehernek érezzük, de sajnos manapság már az anyagiakat is jócskán szem előtt kell tartani. Vegyük a tényeket, egy asztalos, ha ügyes meg tud keresni 400 000 ezer forintot is akár, amiből nagyon kényelmesen el tudja látni a családját. A diplomások helyzete ma sokkal rosszabb, mint például 2001-ben, mert akkor egy kezdő mérnök 150 000 forintot tudott haza vinni és abból szépen meg lehetett élni. Ma már más a történet. Kiváló diplomával rendelkező emberek keresnek 100 000 forint alatti összeget. A minimum, amit el lehetne várni 200 000 forint fölé kellene essen, ugyanis ebből az összegből már valahogy ki lehet jönni, persze félretenni, vagy lakásra gyűjteni ebből sem lehetséges.

De nem szabad feladni, mert gyakran van szerencséje az embernek és végül olyan munkát tud találni, ami kielégítő lesz számára. Ezért nem kell csüggednünk, hogy ha nem találunk egyből olyan állást, amilyet szerettünk volna. Természetesen mindenképpen érdemes figyelemmel kísérni a helyzetet, mert bármikor változhat főleg azért, mert mint tudjuk, egy olyan időszak közeledik, ahol bármi megtörténhet, értjük a választásokat ez alatt. Sose lehet tudni, hogy milyen új szabályok vagy törvények fognak keletkezni, és megtörténhet, hogy a szakszervezetek is képesek lesznek nagyobb eredményeket elérni a diplomás minimálbér terén.

Az egységes minimálbér a 2013. év végi döntés alapján 2014-ben 101.500 forint, a szakmunkás minimálbér pedig 118.000 forint, ami 3500, illetve 4000 forint többletet !!! jelent az érintetteknek havonta, ami valljuk be már szinte nevetséges, igazából nem is tekinthető emelésnek. A diplomások minimálbére ebben az évben is jócskán alatta marad annak a tervezettnek, melyet a szakszervezetek el szerettek volna érni. 2015 évben a szakmunkás minimálbér ( diplomás minimálbérnek is szokták mondani ) 122.000.-Ft lesz, és 105.000.-Ft lesz az alap minimálbér összege.

2016 évben ezen összegek várhatóan úgy fognak alakulni, hogy a minimálbér körülbelül 108.000.-Ft, a szakmunkás minimálbér pedig 125.000.-Ft körül lesz!

Természetesen ez nem egy kielégítő fizetés, itt nem szépíthetjük meg a dolgokat és nem is lehet csodára várni, így el kell döntenünk, hogy hogyan kell tovább haladnunk az életben. Esetleg letehetünk még egy diplomát vagy próbálkozhatunk külföldön, de a lényeg, hogy soha nem szabad beletörődni az adott helyzetbe, mert akkor feladtuk. Feladni pedig nem szabad, mert csak akkor lesz az egésznek gyümölcse, hogy ha teszünk érte és, ha egyszer elérjük, hogy megfelelő fizetést kapunk, akkor minden bizonyára elégedettek leszünk. Azt azonban nyilván nem várhatjuk el egy akár frissen végzett, vagy már tapasztaltabb minimálbéren dolgozó pedagógustól, orvostól, hogy amikor emberekkel foglalkozik, akkor csakis a szakma szépsége lebegjen a szemük előtt, mert ők is emberek és lehet, hogy nekik is van már családjuk, akiket kizárólag a keresetükből tudnak eltartani. Minden esetre akit érint a diplomás minimálbér 2015-2016 vonatkozású változása és pillanatnyi helyzete, az itt a mi oldalunkon bármikor belép, a legfrissebb információkat kaphatja meg.


{fcomment}

  
Ezt már olvasta?Bezárás