1 logoSokan úgy gondolják, hogy az Aldi és a Lidl dolgozók fizetései sokkal jobbak, mint egy magyar kézben lévő kereskedelmi láncnál, de ez nem igaz. Sajnos a kereskedelemben dolgozók fizetése nagyon alacsony még a külföldi kézben lévő kereskedelmi vállalatoknál is, legalábbis az üzletben dolgozóknak a fizetése, ami körülbelül a minimálbérnél van. A dolgozók annak a reményében mennek ezekhez a cégekhez, hogy rendes fizetést kapnak. De ez nincs mindig így, ugyanis sokan mennek azért ilyen helyre dolgozni, mert nincs jobb.

Tehát mind a két láncnál ez a helyzet, ugyanis nem befolyásolja a fizetéseket az, hogy külföldi kézben van a vállalat. Ennek ellenére mindenképpen meg kell gondolnunk, hogy ha munkát szeretnénk vállalni milyen lehetőségeink vannak, és amennyiben adódik jobb lehetőség, akkor mindenképpen meg kell fontolni a döntést. Az elsődleges szempont, hogy meg tudjunk élni fizetésünkből, de az se utolsó, dolog, hogy élvezzük, amit csináljunk.

Nagyon sok egyetemista is dolgozik fizetés kiegészítésként a Lidl és az Aldi láncoknál, ahol úgy tűnik diszkont árak – diszkont bérek, amivel kalkulálni lehet. Ebből arra lehet következtetni, hogy nagyon sokan azért mennek ilyen helyre dolgozni, mert nem elég a pénzük, legyen szó egyetemistáról vagy bárkiről. Sokszor ezek az üzletláncok célzottan diákokat keresnek és a diákok pedig kapnak az alkalmon, hogy ha úgy érzik, hogy tudják csinálni az iskola mellett, akár milyen kevés bérért is.

Álombér magyar viszonylatban a brit Lidl-nél

Óránként közel 3.500 – 4.000 forintot keresnek októbertől az áruházlánc dolgozói a szigetországban. Ez a szám közel másfélszerese azoknak a kereseteknek, amiért egy brit szendvicsgyárban nagyon hálásak a dolgozók. Abban az esetben, ha valaki itthon a minimálbért keresi meg, az annyit tesz ki, hogy bruttó 625 forintos órabéren van. Sajnos sok dolgozónak be kell ezzel érnie az áruházakban. Sok esetben már kimagaslónak számít az 1.000 forintos órabér. Egy aktuális álláshirdetés alapján a kasszás nappali tagozatos diákok egy nyíregyházi Lidl üzletben 800 – 1.040 forintos bruttó órabéren vannak.

12 százalékos emelés - Ezzel szemben óránként 4.000 forintnak megfelelő fontért dolgoznak Nagy – Britanniában a Lidl alkalmazottjai. Ezt az órabért azok kapják, akik Londonban dolgoznak. A Lidl alkalmazottjai a vidéki angliai településeken illetve a walesi és skót áruházakban 3.500 forintos órabérrel számolhatnak. Októbertől ugyanis 12 százalékkal emeli Nagy – Britanniában a Lidl munkatársainak keresetét.

Emelik a bérminimumot is - A kormány Nagy – Britanniában jövő áprilisától be fogja vezetni az úgynevezett nemzeti megélhetési bérminimumot azok számára, akik nagyon alacsony keresettel rendelkeznek. A kezdeményezés azokra vonatkozik, akik 25 év felettiek és hetente minimum 35 órát dolgoznak. A jelenleg érvényes minimálbért felváltja gyakorlatilag az érintettek számára. Az évtized végéig az új bérminimum a program alapján fokozatosan 9 fontra, azaz 3.900 forintra emeli az érintett alkalmazottak minimális órabérét. Ám 2016 áprilisától heti 20 font, azaz 8.700 forint lesz majd átlagosan a béremelkedés.

Kérjük, mondja el véleményét!
{fcomment}


  
Ezt már olvasta?Bezárás