helyi iparuzesi adoHelyi iparűzési adó (IPA) tudnivalói 2015 - 2016 - A helyi adók és az iparűzési adók a legfontosabb bevételi forrás az önkormányzatok számára. Ennek az adófajtának fogunk utána nézni a cikkünkben. A kormány egyre inkább csökkenti az önkormányzatoknak a központi költségvetésből származó forrásokat. Ezt azért teszi a kormány, hogy még inkább arra ösztönözze az önkormányzatokat, hogy jobban gazdálkodjanak a forrásokkal.

Mi minősül iparűzési adónak? Június1-ig kell közzétenniük 2014. évi beszámolójukat és benyújtaniuk helyi iparűzési adójukat (HIPA) a vállalkozásoknak. Állandó jellegű iparűzési tevékenységet végez egy önkormányzat illetékességi területén, ha ott székhellyel, vagy telephellyel rendelkezik. Itt tisztában kell lenni azzal, hogy mi is minősül a helyi adó törvény előírásai szerint telephelynek.

Állandó telephelye keletkezik egy vállalkozásnak abban az esetben is, amennyiben egy építőipari tevékenység folytatásának, illetőleg természeti erőforrás feltárásának, kutatásának időtartama az önkormányzat illetékességi területén, adóéven belül a 180 napot meghaladja, vagy előreláthatóan meghaladja. Egyebek mellett ideiglenes jelleggel végzett iparűzési tevékenységnek minősülhet az önkormányzat területén végzett építőipari tevékenység, ha a tevékenység időtartama adóéven belül meghaladja a 30 napot, de nem éri el a 181 napot. A Magyar Államkincstár az önkormányzatok adatszolgáltatatásai alapján nyilvános adatbázist https://hakka.allamkincstar.gov.hu tart fenn, ami jó kiindulási alap a helyi iparűzési adó kalkulációk során, azonban az aktuális szabályok és adómértékek tekintetében javasolt az önkormányzatok honlapját is felkeresni.

A kormány egyébként több előzőleg az önkormányzat által csinált feladatot vett ás és ezzel az önkormányzatok a kiadásai is csökkentek. A helyi adókból ezért az önkormányzat kénytelen többet tartalékolni. A legfontosabb tehát a helyi iparűzési adó 2015 - 2016 év során is, ami igen fontos ugyanis ebből lesz bevétele az önkormányzatoknak.

Azt, hogy mennyit számít a helyi iparűzési adó, onnan tudhatjuk meg, hogy az önkormányzat bevételének 80%-át köszönheti ennek az adóbevételnek. A befizetések sajnos egyre inkább estek lefelé, és ennek az egyik oka a gazdasági világválság volt, mely nyomán létrejött a rossz gazdasági helyzet. Nagyon sokan váltak fizetésképtelenné és sokan nem tudták beadni azt a bizonyos összeget. Tehát ennek a legsúlyosabb következménye az volt, hogy drámaian lecsökkent az önkormányzatok bevétele, a másik következménye pedig, hogy más helyi adónak a kivetése is szóba került.

A helyi iparűzési adónak az alapja a nettó árbevétel, melyet kisebbíteni kell az értékesített dolog vagy árú beszerzési árával. Ezután a közvetett szolgáltatások értékével kell csökkenteni, majd az előállításhoz szükséges anyag költségével, végül még a fejlesztések és kutatások adóköltségével is csökkenteni kell. 2014-től sávosan kerül megállapításra az adóalap, ami után a megkreált adót fizetni kell. Ez úgy fog kinézni, hogy az 500 millió forint alatti nettó árbevételt elért cégek levehetik a teljes beszerzési, valamint a közvetített szolgáltatások értékét, azaz a nettó árbevételt 100%-ig és ugyan így az 500 millió forint és 20 milliárd forint közötti nettó árbevételt elért cégek a nettó árbevétel a 85%-áig, a 20-80 milliárd forint közötti összeget előteremtő cégek pedig a 80%-áig. A kisadózó vállalkozóknál már más a helyzet, ugyanis rájuk más szabályok vonatkoznak, mivel a KATA alá tartoznak. Itt az iparűzési adóból befolyó bevétel önkormányzatonként körülbelül 2,5 millió forint, mely az évi 50 ezer forintos adóbefizetésből jön össze KATA alanyonként.

Kérjük, mondja el véleményét, mert hozzászólása másnak nagy segítségére lehet!
{fcomment}

  
Ezt már olvasta?Bezárás