evaAz EVA az egyszerűsített vállalkozói adó, amivel azok a vállalkozások élhetnek, akik megfelelnek minden szempontnak, valamint a jogszabályokban leírt feltételeknek. Tehát ez begy adó forma, amit olyan vállalkozások igényelhetnek vagy kérhetnek, akik megfelelnek mindennemű feltételnek, amit a jogszabály előírt és ez alól nem lehet kitérni. Tehát mindenképpen oda kell figyelnünk arra, hogy milyen szempontok alapján igényelheti valaki az EVA-t.

Az EVA 2014 – 2015 során is mostanihoz hasonlóan működik, az adónem alá az olyan egyéni vállalkozó vagy társas vállalkozás, esetleg egyéni cég tartozhat, amely bejelentkezett az adóhatósághoz és nincsen semmilyen tartozása, nem esett át a cég átalakuláson, és új tag nem szerzett 50 százalékot meghaladó szavazati jogot vagy esetleg biztosító részesedést vagy egyéb ilyen jellegű opciót. A vállalkozásnak belföldi bankszámlával kell rendelkeznie, ez is feltétele az EVA alá való bejelentkezésnek. Ezen felül kitétel, hogy az ÁFA törvény szerint nem volt kötelezett a különbözet általi adózásra vagy az idegenforgalmi tevékenységre vonatkozó különös adózási szabályoknak a használatára, nem választotta a agrár tevékenységet folytató adózóra vonatkozó különleges rendelkezéseket. Feltétel, hogy az adózó vállalkozás folyamatosan és ténylegesen működött, működik, nem végez a jövedéki törvény hatálya alá tartozó tevékenységet, nem működik közvetett vámképviselőként, valamint a társas vállalkozás nem rendelkezik valamilyen résszel más jogi személyiséggel rendelkező, vagy jogi személyiség nélküli gazdasági társaságban.

Értelemszerűen megszűnik az EVA-jog, ha a fenti esetek valamelyike valamely adóévben bekövetkezik, továbbá akkor is, ha az adózó nem teljesíti számlaadási vagy nyugtaadási kötelezettségét és emiatt az adóhatóság megbírságolja. Ez azzal is jár, hogy az adózó négy évig nem kerülhet vissza az EVA körébe. Az EVA alá tartozást a következő évre nem kell megújítani, hogy ha az előző évben is az EVA alá tartozott, azonban év közben nem lehet se beszállni, se kiszállni az EVA-ból. A kilépést egy bizonyos időközönként lehet megtenni és akkor is előre jelezni kell azt. Ugyanakkor az adózó a jelzett időkereten belül bármikor módosíthatja ezt a nyilatkozatát, vagyis meggondolhatja magát, ezek a szabályok vonatkoznak tehát az EVA 2014-2015 tekintetében továbbra is az alanyokra.

  
Ezt már olvasta?Bezárás