apaszabadsagAz apaszabadság 2014-2015 években is akkor illeti meg az apát, amikor megszületik a gyerek. A pótszabadságnak a nagysága öt, de ha ikergyermekek születnek, akkor 7 munkanap.  Az apák kérésére kell a szabadság napokat kiadnia a munkáltatónak. Az apának a pótszabadság idejére távolléti díj jár.

A gyermek születési anyakönyvi kivonatát be kell mutatnia az apának a munkáltatónál, ezzel igazolja, hogy a pótszabadság jár neki. Az eredeti példányt kell természetesen bemutatni és írásban nyilatkozni, hogy a szülő felügyeleti jogát nem szüntette meg vagy nem szünetelteti. A közterhek összegét és a távolléti díjat megtérítik az apának.

A munkáltató évente 4 alkalommal nyújtja be az ehhez fűződő elszámolást. Ez a négy alkalom évente március 31., június 30., szeptember 30 valamint december 31.-e. Ezen adatok fényében most már tudni lehet, hogy hogyan is zajlik és mi is az apaszabadság. A határidőket érdemes betartani, hiszen, ezen határidők elmulasztása csak gondot hoz a fejünkre.

Az apaszabadság 2014 – 2015 év tekintetében is tehát függ a gyerekek számától és minden papírt be kell mutatni, ki kell tölteni, az apa kérésére pedig a munkáltatónak lépnie kell ez ügyben, hogy kiadja a napokat és kifizesse az apának azt, ami jogosan jár neki. Érdemes követni az oldalunkon megjelenő friss, aktuális információkat, hiszen az apaszabadságra vonatkozóan is mindent meg lehet tudni, ami fontos és ezzel hozzásegítünk mindenkit, hogy amikor érintett e kérdésben, akkor ne kelljen több tíz oldalt átlapoznia a neten, hisz tőlünk minden fontos kérdésre választ kap.

  
Ezt már olvasta?Bezárás