gyed szabalyainak valtozasaiÍgy változtak a gyed szabályai 2015-ben. Nincs még vége a kormány nagyarányú átalakító munkájának, amely nem csak a gazdaság, hanem a társadalom minden területét érinti. Nyilván a változásokra szükség is volt, van, és még lesz a jövőben is, hiszen a magyar gazdaság még messze nem heverte ki a 2008-as válság hatásait. Nagyméretű változások következtek be a nyugdíjak, a szociális, és egyéb ellátások területén is. Sok esetben a cél a visszaélések elkerülése volt, illetve, hogy csak azok élhessenek a támogatásokkal, segélyekkel, és egyéb szociális ellátással, akik ténylegesen rászorulók. A gyed maga is sok változáson ment át. 2015-ben, így változtak a gyed szabályai.

Ami nem változott, az gyed mértéke, amely a figyelembe vehető jövedelem naptári napi átlagának 70 százaléka, de nem lehet több, mint a mindenkori minimálbér kétszeresének a 70 %-a, azaz 2015-ben 147.000 Ft. Szintén nem változott a folyósítás ideje sem, ami azt jelenti, hogy 2015-ben is, a gyermek 2 éves koráig, illetve ikergyermekek esetén azok 3 éves koráig kerülhet folyósításra a gyed. Külön figyelmet érdemel, hogy hogyan is kell megállapítani, hogy második, vagy többedik gyermek születése esetén, a gyermekgondozási díj idejének a megállapítása hogyan is történik.

A fentiekkel szemben, történtek változások azzal kapcsolatban, hogy mely esetekben nem jogosult valaki a gyedre. Fontos tudni való ezzel kapcsolatban, hogy a gyermek 1 éves koráig nem lehet keresőtevékenységet folytatni, kivéve azokat az eseteket, ha a jogosult, az otthonában dolgozik, amelyben a gyermekével él. Ezzel szemben minden más biztosítási jogviszony keresőtevékenységnek minősül, amelyek tételes felsorolásra kerülnek az 1997. évi LXXX törvényben, annak 5. paragrafusában. Természetesen nem számít keresőtevékenységnek az, az eset, amikor a jogosult, a jogosultsági idő előtt végzett keresőtevékenysége után a kifizetést, az ellátás ideje alatt kapja meg.

Nem vehetett gyedet igénybe 2015. január 01 előtt a gyermeket nevelő személy, abban az esetben sem, ha valamilyen egyéb rendszeres pénzbeli ellátásban részesült, amelyekről pontos listát az 1993. évi III. törvényben találhatunk, mégpedig a 4. paragrafusban találhatunk, illetve abban az esetben sem jár a gyed, ha a gyedre való jogosultság napján, az igénylő pénzbeli egészségbiztosítási járulék fizetésére kötelezett volt. Pozitív változás történt ezzel kapcsolatban is, azaz 2015. január 01 utáni gyedre való jogosultság esetén már abban az esetben is jogosult a gyermeket nevelő személy a gyedre, ha mellette pénzbeli ellátást kap. Abban a sajnálatos esetben pedig, ha a gyermek meghal a jogosultság ideje alatt, a gyed folyósítása leállításra kerül, mégpedig a halál bekövetkeztét követő hónap elsejétől, illetve abban az esetben, ha a halál időpontjától a következő hónap első napjáig több mint 15 nap van még hátra, akkor a halál bekövetkeztét követő 16. naptól szűnik meg a gyed folyósítása.


Kérjük, mondja el a véleményét!
{fcomment}

 

  
Ezt már olvasta?Bezárás