meddig lehet valaki foallasu anyaA kormány reményei szerint a jövőben egyre több gyermek fog születni, és így egyre többen fogják feltenni a kérdést, hogy „Meddig lehet valaki főállású anya?”. Köztudott, hogy Magyarország népessége rohamosan csökkent, a rendszerváltás óta. Az eddig megtett kormányzati lépéseknek köszönhetően, a csökkenés lelassult. A népességcsökkenés folyamata nem egyik napról, a másikra alakult ki. Több tényező is szerepet játszott a kialakulásában, illetve fennmaradásában, így többek között a társadalmi szerepek változása, a romló életszínvonal, a növekvő munkanélküliség, és még folytathatnák. A lakosság csökkenésének a megállítása, illetve megfordítása kiemelt feladata kell, hogy maradjon a kormánynak, ugyanis a társadalom elöregedése is csak így állítható meg. Most pedig nézzük is meg, hogy meddig lehet valaki főállású anya, illetve mi az, amit feltétlenül tudni kell ezzel kapcsolatban.

A főállású anyaság hivatalos elnevezése, a gyermeknevelési támogatás. Magát a támogatást az a szülő veheti igénybe, aki saját háztartásában 3 vagy több gyermeket nevel. A jogosultság nem függ sem a biztosításban eltöltött időtől, sem a család jövedelmi helyzetétől. Az igénylés a Magyar Államkincstár megyei Igazgatóságánál kell benyújtani. Le kell adni egy erre a célra rendszeresített formanyomtatványt, továbbá a gyermekek születési anyakönyvi kivonatát, illetve amennyiben gyám, vagy nevelőszülő az igénylő, akkor az erről szóló megállapodást. Az igénylést, a gyermekekkel közös háztartásban élő bármelyik szülő benyújthatja. Nem jár a gyermeknevelési támogatás annak az igénylőnek, aki a rendszeres pénzbeli ellátások bármelyikében részesül, előzetes letartóztatásban van, vagy büntetését tölti.

A gyermeknevelési támogatás összege a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegéhez van kötve, amelynek az összege 2015-ben 28.500 Ft. Ebből az összegből levonásra kerül a 10 % nyugdíjjárulék, aminek köszönhetően a gyermeknevelési támogatásban töltött idő szolgálati időnek számít. A gyet alatt az igénylő nem végezhet heti 30 órát meghaladó kereső tevékenységet, kivéve, ha azt otthonában végzi, ugyanis akkor nincs korlátozva, annak ideje. A címben szereplő kérdésre válaszolva, azt kell tudni, hogy a főállású anya, a legkisebb gyermek 8. életévének betöltéséig lehet valaki. Előbb is megszűnhet a jogosultság abban az esetben, ha a legidősebb gyermek betölti a 18. életévét.      


Kérjük, mondja el véleményét, mert hozzászólása másnak nagy segítségére lehet!
{fcomment} 

 

  
Ezt már olvasta?Bezárás