tamogatas egyedulallo szuloknekA támogatások egyedülálló szülőknek 2015 évre is jelentős segítséges fognak jelenteni az érintettek számára. Ismerve a magyar családok helyzetét, illetve a demográfiai adatokat, nyugodtan kijelenthetjük, hogy nagyon sokan érintettek a támogatásokban. Hazánkban lényegében minden második házasság válással végződik, tehát nagyon magas azoknak a szülőknek a száma, akik a gyermekeiket egyedül nevelik. A jelenlegi gazdasági helyzetben, a teljes családokban is nehéz biztosítani a szükséges jövedelmet, nem hogy a csonka családokban, ahol csak egy kereső van, illetve rosszabb esetben egy sem. Az állam igyekszik segítséget nyújtani az egyedülálló szülőknek, ami jó dolog, de sajnos a támogatások mértéke nem elég magas ahhoz, hogy a gyermekek megkaphassák az egészséges fejlődéshez szükséges javakat. Ezek után nézzük is meg melyek is lesznek, a támogatások egyedülálló szülőknek 2015 évre.

Kezdjük a családi pótlékkal, amelynek az összege egy gyermek egyedüli nevelése esetén 13.700 Ft, két gyermek esetében gyermekenként 14.800 Ft, három gyermek esetében gyermekenként 17.000 Ft, és végül tartósan beteg, vagy súlyosan fogyatékos gyermek nevelése esetén gyermekenként 25.900 Ft. Amennyiben válás miatt lesz a szülő egyedülálló, akkor jogosult a gyermekekről való gondoskodás miatt gyermektartási díjra is, amelynek az összegében az érintettek egyeznek meg, és a bíróság hagyja jóvá, illetve szükség esetén a bíróság állapítja meg. Jellemzően a másik fél jövedelmének a 20-50 % közötti rész lehet a tartásdíj mértéke. Amennyiben pedig elhalálozás miatt marad magára az egyik szülő, akkor pedig árvaellátásra jogosult.

Rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény is igényelhet az egyedülálló szülő, amelynek az összege pénzbeli ellátás esetén, gyermekenként 6.270 Ft, természetbeni támogatás esetén 5.800 Ft alkalmanként. Kedvezmény vehető igénybe, egyedülálló szülők számára gyermekápolási táppénz igénylése esetén is, ami a táppénzen tölthető idő meghosszabbításában nyilvánul meg. Ugyanis a 3-6, és a 6-12 éves gyermekek otthoni ápolása esetén a standard idő dupláját veheti igénybe az egyedülálló szülő, 84, illetve 48 napot.

A fentieken túl számtalan egyéb esetben vehetnek igénybe különféle kedvezményeket, a gyermeküket egyedül nevelő szülők. Gondoljunk itt például a gyermekétkeztetésre, vagy az iskolai tankönyvtámogatásra, továbbá a rendszeres szociális segélyre, lakásfenntartási támogatásra, stb. Fontos, hogy amennyiben egyedül neveljük gyermekünket, illetve gyermekeinket, akkor szerezzünk be minél több információt a támogatásokkal, segélyekkel, kedvezményekkel kapcsolatban, illetve vegyünk igénybe ehhez segítséget, és éljünk a lehetőségekkel 2015-ben is. 


Ön mit szól ehhez?
{fcomment}

 

  
Ezt már olvasta?Bezárás