gyermekagyi segely tudnivalokRemélhetően, a gyermekágyi segély 2015 folyamán egyike lesz a legtöbbet igényelt ellátási formának. Bár amennyiben reálisan nézzük a magyar gazdaság állapotát, a társadalmi folyamatokat, a családok helyzetét, akkor sajnos azt kell mondanunk, hogy éppen az ellenkező iránynak van nagyobb lehetősége. A nehéz életkörülmények, a növekvő létbizonytalanság, a magas munkanélküliség egyre inkább arra késztetik a magyar családokat, illetve fiatalokat, hogy nagyon megfontolják magát a házasságot is, de még inkább a gyermekvállalást. Az azonban köztudott, hogy a kormány folyamatosan hangoztatja, hogy a meg kell állítani a népesség csökkenését, amit különféle kedvezmények biztosításával is próbálnak elérni. Egyike lesz ezeknek a gyermekágyi segély 2015-ben.

A gyermekágyi segély- teljes nevén terhességi gyermekágyi segély-, azoknak a szülőknek jár, akik a gyermek születését megelőző 2 évben legalább 365 nap biztosított időszakkal rendelkeznek, illetve a biztosítás elvesztését követő 42 napon belül szültek. Továbbá abban az esetben is igényelhető, ha a biztosított viszony megszűnését követő 42 napon túl baleseti táppénz folyósítása alatt, illetve az azt követő 28 napon belül szül az anya. A terhességi gyermekágyi segélyt nem csak maga a vérszerinti anya igényelheti, hanem az a személy is, aki a gyermeket örökbe fogadja, továbbá a gyám, illetve a vér szerinti apa, vagy az örökbefogadó férfi is.

Gyermekágyi segély igénylőlap letöltése itt!

Az igénylést a munkáltatónál kell benyújtani, aki, ha rendelkezik kifizetőhellyel, akkor az bírálja el az igénylést, ha nem, akkor az a munkáltató székhelye szerint illetékes Egészségbiztosítási Pénztár. Az igényléshez szükséges okmányok a következők:

-    az igénylő fényképes személyi okmánya, lakcímkártya, adókártya, TAJ szám,
-    a gyermek TAJ száma, születési anyakönyvi kivonata.

Amennyiben a szülés előtt történik az igénylés, akkor szükséges egy igazolás a kezelő orvostól, a szülés várható időpontjáról, illetve a terhes gondozásról szóló kiskönyvet.

Az igénylés elbírálása, annak beérkezését követően 18 napot vesz igénybe. Utólag is van lehetőség az igénylés benyújtására, mégpedig a szülést követő 6 hónapon belül. A terhességi gyermekágyi segély folyósítása 168 napig történik. A segély összege megegyezik az igénylő napi átlagkeresetének a 70 %-ával. A fentiekből láthatjuk, hogy nem lesz változás 12015-ben, 2014-hez viszonyítva, sem az igénylés feltételeiben, sem a segély mértékében.     


Kérjük, mondja el a véleményét!
{fcomment} 

 

  
Ezt már olvasta?Bezárás