gyesrol visszaSokakat érintő kérdés, hogy miként is történik a gyesről visszatérők járulékkedvezménye, szabadság kiadása 2015 - 2016 évben. A nagyobb érintettség annak is köszönhető, hogy egyre inkább érezteti a hatását az a kormányzati szándék, amely arra irányul, hogy Magyarországon minél több gyermek szülessen a családokban. A cél nagyon s aktuális, hiszen évtizedeken keresztül lényegében folyamatosan csökkent a házasságok száma, nőtt a válások száma, és csökkent a gyermekek száma. A rendszerváltás előtti 3 gyermekes családmodell egyre inkább közelített az 1 gyermekes modellhez. Nem véletlen tehát, hogy napjainkban a népességcsökkenés negatív hatásai egyre erőteljesebben jelentkeznek. A mostani, és az előbbi kormányoknak is lépéseket kellett tenni a folyamat megállítására, amely mára el is kezdték éreztetni a hatásukat. Változott többek között a gyes szabályozása is. A gyesről visszatérők járulékkedvezménye, szabadság kiadása a következőképpen fog alakulni.

Kezdjük a fontosabbal, azaz a járulékkedvezménnyel. Mit is takar pontosan ez a kedvezmény? Elsősorban azt kell tudnunk, hogy a kedvezményt nem a munkavállaló kapja, hanem a munkaadó. A kormány célja ezzel az, hogy biztosítsa a gyesről visszajövő szülő munkahelyét, úgy, hogy érdekelté teszi abban a munkáltatót is, az igénybe vehető kedvezmények által. Ahhoz, hogy a gyesről visszatérő dolgozó igénybe vehesse a munkáltató a kedvezményeket, a dolgozónak kérnie kell a részére az ellátást folyósító államkincstártól egy igazolást. Az igazolás alapján válik a munkáltató a kedvezmények igénybevételére.

A munkáltatónak az eső két évben nem kell megfizetnie a 27 %-os szociális hozzájárulási adót, maximum 100.000 Ft jövedelem határig. Amennyiben a dolgozó bruttó jövedelme 100.000 Ft-nál magasabb, akkor a fölötti rész után semmilyen kedvezményt nem vehet igénybe a munkáltató. A harmadik évbe is igénybe vehet még kedvezményt a munkáltató a gyesről visszatérő dolgozó jövedelme után, de már csak 14,5 %-ot. Arra vigyázni kell, hogy a kedvezményeket, csak a dolgozó gyesről való visszatérésétől számított 45 hónapig lehet igénybe venni.

A fenti kedvezmény, 3 vagy több gyermekes szülő gyesről vagy gyedről való visszatérése esetén hosszabb, ami azt jelenti, hogy a 27 %-os kedvezményt a munkáltató 3 évig veheti igénybe, majd a 4. és 5. évben pedig 14,5 %-ot. A szabadság kiadását illetően pedig a következő szabadság illeti meg a gyesről visszatérő dolgozót, a munkahelyére való visszatérését követően. Egyrészt a 20 nap alapszabadság + az életkor függvényében járó pótszabadság, másrészt a szülési szabadság időtartamára az előző részben meghatározott szabadság időarányos része, harmadrészt a gyed/gyes első évére az első pontban meghatározott szabadság. Továbbá jogosult a munkavállaló az egy gyermek után járó 2 nap, a 2 gyermek után járó 4 nap, illetve a három gyermek után járó 7 nap pótszabadság.


Kérjük, mondja el a véleményét!
{fcomment}

  
Ezt már olvasta?Bezárás