beleszamit a gyes a nyugdijbaSokan kérdezték már, hogy beszámít a gyes a nyugdíjba, vagy nem? Sokáig nem lehetett a kérdésre egyértelmű választ adni, sőt még a mostani szabályozás értelmezése sem tartozik a legegyszerűbb dolgok közé. Az utóbbi időben folyamatos változásokon ment át a nyugdíjrendszer. Azt lehet mondani, hogy lényegében alapjaiban változott meg. A változások lényegében mindenkit negatívan érintettek, és egyedül a központi költségvetés járt jól. Mind a mai napig sokan vannak olyan érintettek, akik nincsenek tisztában a nyugdíjba vonulás szabályaival, és nem tudják mi az ami rájuk vonatkozik, melyek a jogaik, és melyek a kötelezettségeik. A kérdésre, hogy „Beleszámít a gyes a nyugdíjba?”, most igyekszünk egyértelmű választ adni.

Az nyugdíjtörvény szerint öregségi nyugdíjra az a magyar állampolgár jogosult, aki betöltötte a számára előírt öregségi nyugdíjkorhatárt, és legalább 20 év szolgálati idővel rendelkezik. Ezek a személyek öregségi teljes nyugdíjra jogosultak. Azok a személyek, akik bár betöltötték a számukra előírt öregségi nyugdíjkorhatárt, de csak 15 és 20 év közötti szolgálati idővel rendelkeznek, azok csak öregségi résznyugdíjban részesülhetnek. Továbbá harmadik esetként kell megemlítenünk a nők kedvezményes nyugdíjba vonulási lehetőségét, amely szerint kortól függetlenül öregségi nyugdíjba vonulhatnak, amennyiben rendelkeznek 40 év szolgálati idővel. Ebből a 40 évből azonban, a ténylegesen kereső tevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal szerzett szolgálati időnek el kell érnie, a 32 évet, illetve, akinél súlyosan fogyatékos vér szerinti vagy örökbefogadott gyermekére tekintettel ápolási díjat állapítottak meg, annál a 30 évet.

Visszatérve ezek után a címben szereplő kérdés megválaszolására, a következőket kell tudnunk. A gyes bele számít ugyan a nyugdíj megállapítása során a szolgálati időbe, de nem számít tényleges keresőtevékenységgel járó biztosítási jogviszonynak, ugyanis a gyes ez utóbbi szempontjából tekintve, a fizetés nélküli szabadsággal kerül egy megítélés alá. Magyarán ez azt jelenti, hogy a gyes, a szolgálati időbe beszámít, de mivel nem számított biztosítási időszaknak, a gyes ideje alatt kapott ellátás összege nem számít be a nyugdíj összegének a megállapításakor. Továbbá arra is figyelnünk kell, hogy más hasonló estekben sem számít tényleges keresőtevékenységgel járó biztosítási időnek a gyes, gondoljunk csak a rokkantsági járadék odaítélésére, amikor is igazolnia kell az igénylőnek, hogy az igénylés napjától visszaszámolt 5 éven belül rendelkezik 1095 nap biztosítási időszakkal.


Kérjük, mondja el véleményét, mert hozzászólása másnak nagy segítségére lehet!
{fcomment}

 

  
Ezt már olvasta?Bezárás