dohany cigaretta arakDohány és cigaretta árak 2015 - 2016 évben - A cigi ára mindig is egy közkedvelt téma volt, ugyanis nagyon sokan dohányoznak még mindig Magyarországon. Ezt a témát nem lehet elkerülni vagy kikerülni, mindenképpen foglalkozni kell vele ugyanis a cigarettának az egyre magasabb ára már komoly anyagi kiadással járhat hetente vagy akár havonta is. Az emberek nem gondolnak bele, mennyi mindent tudnának vásárolni, hogy ha leszoknának a cigiről és inkább félretennék azt a körülbelül napi ezer forintot, amit cigire költenek el.

1500 Ft lesz egy doboz cigi? Itt megtudhatja!

FRISS - 2016. május 20-ától több cigi lesz a dobozban.


Az uniós irányelvek változtatásának köszönhetően, 2016. május 20-ától legalább húsz, legfeljebb huszonöt szál cigarettát tartalmazhat egy doboz. Az irányelv filozófiája az lenne, hogy a több szálat tartalmazó, drágább dobozokat vélhetően kevesebben veszik majd meg.

Ezeket az irányelveket átvéve az egészségügyi és egészségbiztosítási törvények módosításával a magyar jogszabályok is rögzítik az úgynevezett fogyasztói csomagok méretét: cigaretta esetében ez legalább húsz, legfeljebb huszonöt szál, szivar esetében a darab vagy a doboz, szivarka esetében legalább öt darabot tartalmazó doboz, fogyasztási dohánynál pedig legalább harminc, legfeljebb ötven gramm fogyasztási dohány.

Előzmények...

Ez társadalmi probléma és sajnos a gyártók a függőséget használják arra, hogy megvetessék az emberekkel a terméket. Ugyanis tudják, hogy egy függő, azaz esetünkben a nikotin függő legyen akármennyi az ár, kifizeti mert kell neki. Persze lehetne hibáztatni a felelősöket az áremelés miatt, de a megoldás az lenne, hogy ha nem dohányozna a magyar társadalom és megszűnne a havi vagy heti nagy kiadás, amit dohányzásra költünk. Sokan nem gondolják át, hogy mennyi pénzt is adnak ki erre a szenvedélyre. Van, aki egy hónapban több tízezer ezer forintot költ, de van olyan is aki ugyan ezt teszi hetente. Ráadásul most már csak a nemzeti dohány boltokban kapni cigarettát, ami ismét csak megnehezíti az emberek dolgát. A GDP szintjét is nagyon befolyásolják a cigaretta árak, nem is hinnénk, hogy mekkora súlya van annak, hogy mennyien veszik a dohánytermékeket az országban, mivel ez az ország gazdaságába számottevően beletartozik. Ráadásul egészen biztos, hogy tovább drágul a cigi 2015-2016-ban.

Tehát a dohányzásnak a hátrányos következményeiről és mellékhatásairól nagyon sokan tudnak, mégis rengetegen dohányoznak Magyarországon és sokan nincsenek tisztában azzal, hogy ez mennyi pénzmagot von el a zsebükből. A cigaretta jövedéki adója a költségvetésbe nagy mértékbe beszámít, így mindenképpen nagyot nyom a latba ez a bizonyos összeg és a kormány ragaszkodik is hozzá, hogy ez bekerüljön a költségvetésbe. A másik fő probléma, hogy nagyon sokan le akarnak szokni a dohányzásról, de nem tudnak, és ezért állandó körforgásban vannak, nem tudják elhagyni azt a bizonyos összeget ami ennek megvételével jár még akkor sem, ha már köztudottan tovább drágul a cigi 2015 és 2016 évben.

A feketekereskedelmet megerősítette a trafik törvény és nagyon sokan hoznak be külföldről cigarettát Magyarországra. Rengetegen próbálják meg kintről behozni az árut, hogy így kicsit olcsóbban adják el a terméket, még ezzel is nyereségre szert téve. Az Unióban is döntöttek a cigaretta további sorsáról. Uniós területen ezen túl 90 euró/1000 szálra emelkedett fel ez a bizonyos érték. A dohánykereskedelem már állami monopólium, tehát a kormány azokra a nemzeti trafikokra bízta a dohányáru forgalmazását, akik megnyerték a pályázatot.

Nagyon sok pénzt jelent ez és érthető, hogy a kormány nem szeretné elengedni ezt az esélyt és minél több törvényt és szabályozást hoz a dohányforgalmazással kapcsolatban, hogy ezzel is bővítse az államkasszát. Körülbelül 10%-os áresésre lenne szükség a jelenlegi 3,5%-os helyett. Ezen dohányboltok, azaz trafikok árulhatnak más terméket is nem csak cigarettát és ez még pluszban meghozza azt a bizonyos bevételt, amiről szó van. Valószínűleg a dohányárak el fogják érni a 4 - 5 eurós magasságot, ami magyar forintra átszámítva ez 1100/1500 Forintot jelenthet.

Ez nagyon nagy összeg és ez nagyon sokat vesz el a családoktól, de sajnos a közeljövőben se lehet arra számítani, hogy csökkenjen a cigaretta ára, bár ennek van pozitív hatása is, hiszen arra ösztönzi az embereket, hogy leszokjanak a cigiről és feladják ezt a bizonyos káros szenvedélyt. Társadalmi és főleg közegészségügyi szempontból ennek lehet pozitív vonzata is, bár azok akik nagyon szeretnek cigizni gondban vannak hiszen nagyon sok pénz ez egy doboz cigarettáért ami nem tart sokáig. Érdemes belegondolni, hány helyre mehetne ez a bizonyos összeg és érdemes megfontolni ilyenkor, hogy megéri-e ennyit kiadni ezért vagy inkább megérné leszokni és egészségesen élni. Persze azok, akik már évek óta dohányoznak, nem tudnak leszokni egyről a kettőre, ilyenkor érdemes segítséget kérni és megtenni azt a bizonyos lépést, amely az egészséges élethez vezeti az embert. Sokan félnek attól, hogy ha leteszik a cigarettát, akkor elhíznak, de ha mozognak és sportolnak cigi helyett, akkor ez biztos, hogy nem fog megtörténni. Reméljük, hogy tudtunk segíteni önnek és érdemes megfontolnia azt, hogy leszokik a dohányzásról, mert sokkal fittebb és egészségesebb lehet, ráadásul félre tudja tenni azt a pénz összeget amit cigire költene, mert az biztos, hogy tovább drágul a cigi 2015-2016-ban.

Mondja el a véleményét nekünk itt!
{fcomment}

 

  
Ezt már olvasta?Bezárás