milyen nevnap van ma tegnap holnapMagyarországon már nagyon régen jött divatba, vált szokássá, hogy a névnapokat ünnepeljük. A hazai keresztnevek többsége mártírok és egyházi személyek neveiből ered, amiből következett, hogy főként a katolikus egyház buzdította a híveit arra, hogy ünnepeljék a névnapokat. Érdekes dolog ezzel kapcsolatban, hogy a katolikus egyház a születésnap ünneplését egyáltalán nem forszírozta, vagy támogatta, mivel az a pogányok szokásának titulálta.Milyen névnap van ma és milyen lesz holnap, mi volt tegnap?

Tegnap Stefánia napja volt.
Ma Taksony napja van.
Holnap András, Andor napja lesz.

A hazai naptárakban található legtöbb név a leggyakrabban használtakból tevődik össze, persze ezeken kívül számtalan olyan keresztnevet is találunk, amelyek csak ritkán merülnek fel, vagy netán nem olyan régen kerültek be a névjegyzékbe, a naptárba, mint divatos keresztnevek.

Azt, hogy milyen névnap van ma és milyen lesz holnap, mi volt tegnap, azt természetesen nem kizárólag egy naptárból lehetséges megtudni, hiszen itt a mi oldalunkon egyetlen kattintással rá lehet lelni a válaszra, naponta frissített adatokkal. Rengeteg embert érdekel, hogy ismerősei, szerettei mikor tartják pontosan a névnapjukat, hiszen ez manapság már nem egy vallásos keletű dolog, a legtöbb családban tartják a névnapokat és ünneplik is azokat.

Szinte már általános szokás, hogy amikor reggel felkelünk és készülünk a napra, gyorsan belekukkantunk a naptárba – persze, ha épp van kéznél ilyen -, hogy megnézzük, milyen névnap van ma és milyen lesz, holnap, mi volt tegnap, mert még egy nappal később sem történik baj, ha valakit fel szeretnénk köszönteni. Ez a módszer ma már egyre inkább háttérbe szorul, miután a legtöbbünk vagy számítógéppel dolgozik, vagy a reggeli kávé kortyolása közben bekapcsolja a gépet, elolvassa a híreket és ekkor valóban csak egy gombnyomás, máris itt van oldalunkon és azonnal látható, hogy kik ünneplik mostanában a névnapjukat. Gyorsan számba vehető, hogy rokonaink, barátaink, kollégáink között van-e olyan, aki ma vagy holnap névnapos, sőt ha valakinek tegnap volt a neve napja, még az is örömmel veszi majd a köszöntést.

Az internet adta lehetőséggel itt a weboldalunkon azért is érdemes élni, mert vannak olyan napok, az év során több is, amikorra nem is egy, hanem több névnap is esik, mint például a november 19.-e, amikor a híres Erzsébet napon még a Lizák és Zsókák is ünnepelnek. Ami pedig még egy óriási pluszt jelent a nálunk való névnap keresgéléskor, hogy itt nem csak azt lehet felkutatni, milyen névnap van épp ma, vagy a napokban, de a nevek eredetéről is olvashatnak az oldalunkon. Ez egy nagyon érdekes tudományág, amely a különféle keresztnevek eredetét kutatja, illetve a már ismert kutatásokat teszi közzé. Bárki csak beüti ezen az oldalon a saját nevét, mindjárt ki is dobja a gép a választ arra, hogy az adott keresztnév mely országból, mely korból ered és mennyire közkedvelt, vagy gyakori, mi a pontos jelentése. Ne is lépjen tehát tovább, felesleges a papírnaptárt lapozgatni, nálunk minden egyes napon azonnal megtudhatja, melyik névnapot ünnepeljük éppen.

  
Ezt már olvasta?Bezárás