diak hitel igenyelheto bar listasanNagyon sokan szeretnék azt tudni, hogy ha KHR-BAR listán vagyunk, diákhitel igényelhető-e vagy sem. Ezt joggal lehet kérdezni és mi meg is adjuk rá a választ. Biztos mindenkinek van egy tippje a válasszal kapcsolatban, de ezt egy kicsit máshogy kell kezelni. A magyarországi bankok egy közös rendszerbe eddigi nevén BAR rendszerbe, az új nevén KHR rendszerbe töltik fel azok adatait, akik tartoznak. A rendszer természetesen nem hibátlan, viszont minden bank látja, hogy az adott személynek, aki hitelt akar felvenni, milyen előélete van e téren.

Így a bankok elkerülhetik a rossz befektetéseket. Viszont a diákhitellel kapcsolatosan kicsit más a helyzet. A diákhitel alapból nem tartozik bele ebbe a rendszerbe, így azok is kaphatnak diákhitelt, akik fent vannak a BAR listán. Ilyenkor nem nézik az ügyfél előéletét, csak az a fontos, hogy az illető személy tudja igazolni tanulói jogviszonyát. Azért más a rendszer, mert azt gondolják, hogy aki tanuló, az még nem tartozik, ezért nem is vizsgálják.

Sajnos Magyarországon, elég sok KHR listás ember található és sajnos a diákhitellel kapcsolatban is oda kellene figyelni. A tanulókat nem szabadna ennyire szabadon hagyni és terhelés alatt tartani, ennek nem tudni milyen következményei lehetnek a jövőben. Ha nem fizetjük ki a diákhitelt, akkor ugyan az a helyzet áll elő, mint bármely más hitel esetén, vagyis felkerülünk a KHR - BAR listára mindaddig, amíg a diákhitel teljes összegét vissza nem fizetjük. Ezután pedig már sehol nem vehetünk fel hitelt, legalább is normál, hagyományos banki körülmények között biztosan nem. Ezért annak ellenére, hogy a mai viszonyok között kevesen vannak, akik a felsőoktatási tanulmányaikat önerőből meg tudják oldani, mégis jól meg kell fontolni, mit tudunk vállalni, a család mennyire tud segíteni, mert ennek a hitelnek a visszafizetésére is felelősséget kell vállalni.

  
Ezt már olvasta?Bezárás