kulfoldrol behozott gepjarmu koltsegeiAz úgynevezett kisadózás területén változtak a dolgok, melyek kihatással vannak a külföldről behozott gépjármű költségeinek 2015 - 2016-os mértékére is. A regisztrációs adó némiképp megváltozott. Ha valaki kereskedőként vagy magánszemélyként autót hoz be az országba, azok után regisztrációs díjat kell fizetni. Ez egy olyan adó, ami az adminisztrációs költségeket fedezi, tehát a Magyarországra beszállított kocsik vagy motorkerékpárok esetleg lakókocsik ügyeit ezzel intézik. A központi költségvetésbe bele fognak számítani a befizetett összegek. A behozó mindig a regisztrációs adó alanyát képezi, de lehet ez magán személy is. A nemzeti Adó és Vámhivatal szabja ki az adó mennyiségét és feléjük kell teljesíteni a befizetést is. Egy igazolást kell kiadnia a NAV-nak a befizetésről, amit fel kell mutatni, ha átíratjuk a gépjárművet.

A papír alapú adóigazolás megszűnt, de nem kell aggódni, mert az ügyintézés sokkal egyszerűbb lett ettől. Csak akkor lehet visszaigényelni pénzt, hogy ha az átalakítás során eggyel magasabb környezetvédelmi szintre lehet besorolni a kocsit. Az autópiacra ez nem lesz akkora hatással, főleg nem a használt autókra vonatkozóan, mert Magyarországon rengeteg gépkocsit adnak el már magyar rendszámmal, ami után nem kell regisztrációs díjat fizetni. A megmaradt 5% tekintetében pedig nem sok esély van arra, hogy teljes környezetvédelmi újításon essen át. Nagy adó visszaigénylés nem várható pont ezek miatt a tények miatt.

MEGOSZTOM másokkal is a Facebook-on!

A regisztrációs adó esetében 2015 - 2016 során is lehetnek kivételek,mint amikor például egy  magánszemélynek eltekintenek az adó megfizetésétől, hogyha az ide vonatkozó 2003. évi CX. törvény szerint adómentességi körbe sorolható. Szintén e törtvény alapján történik a regisztrációs adó számítása és persze a számítás, a kalkuláció módja. Ezen kívül pedig az adó kiszámításakor lényeges szempontot jelent a gépjármű műszaki adatai, tulajdonságai, kora és az is fontos, hogy környezetvédelmi szempontok szerint mely osztályba sorolt.

Vannak olyan más esetek is, amikor mentesül az adott személy az adó fizetés alól, ez mondjuk, lehet egy importőr. De ehhez adómentességi körbe kell, hogy tartozzon az illető. A regisztrációs adóra vonatkozó betétlap és adó adatlap már módosult. 2015 - 2016 évben az új lapokat kell már használni. Tehát a regisztrációs adó nagyon fontos része ennek a folyamatnak, ugyanis ha nem regisztráltatjuk a külföldről behozott járműveket, könnyen megbüntethetnek minket. Ezért kell odafigyelnünk, hogy ha ilyen dolog a célunk, mert regisztrációs adó befizetése nélkül nem lehet lépni az ügyben.

A külföldről behozott gépjármű 2015 - 2016 évi költségei során szintén számításba kell venni a forgalomba helyezésnek és a jármű átírásának a költségeit. Amikor behozunk egy új autót, akkor forgalomba kell helyeznünk, hogy tudjuk használni és a magyar utakon tudjunk vele menni. Ez egy kisebb procedúra, amit mindenképpen el kell végezni, mielőtt használni kezdjük a külföldről érkezett kocsit. Ezért kell átrágni magunkat a teendőkön jó előre, és mindent megtenni azért, hogy a regisztrációs adó be legyen fizetve. Ha nem lenne regisztrációs díj, akkor nem lenne szabályozva a gépjárművek behozatala és ez nem biztos, hogy jót jelentene. Viszont a regisztrációs díj megfizetése után a forgalomba helyezést mindenképpen meg kellene csinálni, hogy elindulhassunk az adott gépjárművel.


Mondja el a véleményét nekünk itt!
{fcomment}

 

  
Ezt már olvasta?Bezárás