eredetisegvizsgalat araEredetiségvizsgálat ára - Minden gépkocsi esetén kötelezően el kell végeztetni az eredetiségvizsgálatot. Ennek több féle jelentősége is van, hiszen a mellett, hogy az előíráshoz tartani kell magunkat, vevőként igazán akkor nyugodhatunk meg, amikor látjuk, hogy a gépjármű származását illetően minden rendben van. Igazából nem lenne szabad aláírni az adásvételi szerződést, csak ha az eredetiségvizsgálat eredményét a kezünkbe kaptuk.

 

Sokan nem gondolják át ezeket a mozzanatokat, pedig teljesen logikus, hogy attól a perctől kezdve, amikor a szerződést aláírtuk és a gépjármű a nevünkre és a tulajdonunkba került, minden –akár múltbeli – probléma előfordulásakor már mi felelünk, mint tulajdonos.

Az eredetiségvizsgálat ára előre láthatólag az eddigiekhez képest nem fog emelkedni, ami azt jelenti, hogy a jelenlegi összegekkel kell kalkulálni gépkocsi vásárlás idején, amikor a vételár feletti egyéb kiadásokat vesszük számba. A hatóságilag rögzített árak az eredetiségvizsgálat tekintetében az alábbiak:

Az eredetiségvizsgálat ára - úgy mint eddig – a szóban forgó gépkocsi fajtájától függően alakul. Személygépkocsik esetében: 1400 cm3-ig: 17.000.-Ft, 1401 és 2000 cm3 között: 18.500.-Ft, 2000 cm3 felett: 20,000.-Ft, motorkerékpárok tekintetében: 500 cm3-es hengerűrtartalomig: 15.500.-Ft, 500 cm3 hengerűrtartalom feletti motoroknál: 17.000.-Ft és négykerekű segédmotoros kerékpároknál pedig:14.000.-Ft.

Azt érdemes minden esetben tudni, hogy bárhol végeztetjük el az eredetiségvizsgálatot, az minden helyen ugyan annyiba kerül, mivel hatóságilag megszabott díja van a vizsgálatnak. Azzal is tisztában kell lenni, hogy az eredetiségvizsgálatot nem lehet egy általunk kiválasztott szerelőműhelyben elvégeztetni, mert kizárólag olyan vizsgaállomásokon vállalhatják ezt el, ahol a Nemzeti Közlekedési Hatóság által szigorúan előírt technológiával felszerelten képesek elvégezni a feladatot. Fontos lépés az adásvétel során, hogy mielőtt a szerződést megkötnénk, sőt mielőtt eredetiségvizsgálatra leadjuk a gépkocsit, már előtte kell, hogy új tulajdonosként a saját nevünkre rendelkezzünk élő kötelező gépjármű felelősségbiztosítási szerződéssel.

Mindenkor, amikor használt gépkocsit vásárol valaki, elengedhetetlen az eredetiségvizsgálat elvégeztetése és persze ennek a költségével kalkulálni kell, de mivel ez mindkét fél érdeke, így az esetek többségében a díjat meg szokták felezni eladó és vevő. Az biztos, hogy csak a vizsgálattal lehet megnyugtató módon kizárni azt, hogy ne legyen bármilyen rendezetlen kérdés az ügyben, mert azokat a gépjárműveket, melyeknél ilyen eset előfordul, kivonhatják a forgalomból, még akkor is, ha az új tulajdonosnak semmi köze nincs az esethez, a kiváltó okhoz. Ilyen esetben pedig az új gépjármű tulajdonos erkölcsileg és anyagilag is igen rossz helyzetbe kerülhet önhibáján ívül.

Aki gépkocsi adásvétel előtt áll, az bármelyik vizsgaállomást választhatja, amelyik rendelkezik az ehhez szükséges megfelelő előírt technológiával és engedéllyel. Ezekre a vizsgaállomásokra előre be lehet telefonon jelentkezni, egy időpont egyeztetése után nem szükséges majd órákat sorban állni és várakozni. maga a procedúra elég gyorsan lezajlik, ennek lényege, hogy a gépjárművön megtalálható gyári azonosításra alkalmas adatokat összevetik a központi nyilvántartásban fellelhető adatokkal a járműre vonatkozóan. Ilyen azonosító például az alvázszám, a rendszám és a motor száma, de persze a használt technológiákkal azonnal megállapítható, hogy a jármű pillanatnyi állapota megfelelő-e az eredeti gyári állapothoz viszonyítva. ezen szempontok java szabad szemmel is leellenőrizhető, hiszen semmiféle műszer nem kell a szín, a szélvédő, az ülés, vagy a karosszéria jellemzőinek megállapításához és beazonosításához.

Nyilván a fentieken kívül minden esetben alkalmazzák az eredetiségvizsgálat során az előírt technológiai módszereket, mivel ezekkel lehet abszolút bizonyosságot szerezni a származásról és a jármű megfelelő állapotáról az eredeti adatokhoz viszonyítva. Amennyiben a vizsgálat pozitív eredménnyel zárul, vagyis az adatok megfelelően egyeznek az eredeti állapottal, akkor a központi nyilvántartó kiadja az erről szóló hatósági bizonyítványt és ezzel már nyugodt lelkiismerettel hozzáláthatunk az adásvétel bonyolításához, el lehet végeztetni az átírást, hogy az autó hivatalosan a tulajdonunkba kerüljön.
 

  
Ezt már olvasta?Bezárás