betegszabadsagA legfontosabb dolog tisztában lenni azzal, hogy a betegszabadság nem azonos a táppénzzel, mert a két fogalomközti eltérés gyakran összezavarhat minket. A betegszabadság 2015 - 2016 során is a betegség első 15 napján illeti meg a munkavállalót és az ezzel kapcsolatos vonzatok teljesen eltérőek a betegállományétól.

A betegszabadságot egészen másképp kell lekönyvelni, más az összeg és annak kiszámítási módja, mint a táppénznél, ami miatt igen csak oda kell figyelni erre, hiszen a kettő közötti különbség nagy figyelmet igényel a munkaadó és persze a munkavállaló szemszögéből egyformán azért, mert a betegszabadságra járó illetményt a munkaadó kell, hogy megfizesse.

A betegszabadság 2015-2016 évben a távolléti díjból kerül kiszámításra, pontosabban a távolléti díj hetven százalékával egyezik meg. Akkor, amikor a betegség ideje hosszabb, mint a betegszabadság címén járó 15 nap, akkor a 16. naptól kezdve a munkavállaló már táppénzre lesz jogosult. Ezt minden esetben szeme előtt kell tartani a könyvelésben, természetesen a két járandóság összegének számítása során és a kifizetéskor is. A nagy különbség, hogy a táppénzt már nem a munkáltatónak kell állnia, hanem ezt az egészségbiztosítási pénztár fizeti ki a munkavállaló részére.

A betegszabadság 2015-2016 évben továbbra is változatlan feltételekkel jár a dolgozóknak ugyan úgy, mint az éves rendes fizetett szabadság, melyre vonatkozóan a Munka Törvénykönyve vonatkozó rendelkezéseit kell alkalmazni. A betegszabadságot több részletben is fel lehet használni, természetesen, minden betegség alkalmával egy év viszonylatában új orvosi igazolás szükséges.

A szabályok nyilván a betegszabadságról rendelkező törvények szerint a munkáltatónak némileg nagyobb anyagi megterhelést jelentenek, a tb-nek ugyanakkor valamennyi megtakarítást, de az biztos, hogy a munkavállalók sokkal jobban jártak addig, amíg csak táppénz volt és ezt a társadalombiztosító fizette teljes egészében.

A szabadság tekintetében fontos tudnivaló, hogy ez kizárólag munkanapokra és fizetett ünnepnapokra számolható el, de nem számolható el a heti két pihenőnap tekintetében. E mellett érdemes ismerni azt a szabályt is, hogy a betegszabadság 15 napjából netán igénybe nem vett napok a rendes fizetett szabadsággal ellentétben nem vihetők át a következő évre, ezt vagy felhasználja valaki, vagy nem, a következő évben pedig ismét jár a maximum15 nap betegszabadság. Azonban a rendes szabadsághoz hasonlóan a betegszabadság is részarányosan jár, tehát ha a dolgozó év közben lép be a céghez, akkor a belépés idejéhez mérten részarányosan számolhatnak el részére betegszabadságot, mivel e napokkal a dolgozó nem rendelkezik, nem oszthatja be saját magának. A betegszabadság kiadása a munkahely részéről automatikusan kell, megtörténjen, amikor betegség esetén orvosi igazolással alátámasztva a munkavállaló keresőképtelen állományba kerül.

Kevés olyan munkavállaló lehet, akit e kérdés ne érintene, így a legjobban akkor jár el, hogyha itt oldalunkon felkeresi az itt elérhető táppénz kalkulátor programot, melynek segítségével bármikor könnyen és gyorsan ki lehet számolni, akár a táppénzes időszakra, akár a betegszabadságra járó összeget.

Kérjük, mondja el véleményét, mert hozzászólása másnak nagy segítségére lehet!
{fcomment}

 

  
Ezt már olvasta?Bezárás