1 logo2016-os évben az új Szocpol CSOK néven fut majd, ez a Családok Otthonteremtési Kedvezménye. Rengeteg saját lakásra vágyó fiatal szeretne élni a lehetőséggel, ebből a szempontból fontos változás, hogy elég sok ponton könnyítések lesznek a CSOk elérhetőségét illetően. Elsősorban fontos változás, hogy használt lakásra is igénybe vehető lesz az új Szocpol, valamint már akár egy 40 nm-es ingatlanra is igényelhető, ráadásul egy gyermek mellett is.

Visszatérő és igen sokakat érintő kérdés, hogy Bárlista esetén igényelhető-e a CSOK? A helyzet az, hogy ha valaki BAR listán van, ettől még jogosult a Szocpolra 2016-ban, de ebben az esetben, amennyiben az ügylethez kapcsolva van ingatlanhitel, akkor a pénzintézetnek mindenképp meg kell vizsgálnia a CSOK-ot igénylő személy BAR-helyzetét. Az ugyanis ma is fennáll, hogy ha valaki aktív BAR listás, az bármely hitelintézetnél kizáró ok, ezért ez a személy nem szerezhet addig tulajdonjogot az új lakásban, amíg a helyzet fennáll.

Az egész helyzetet a Szocpol terén megbonyolítja az a tény, hogy a CSOK szabályai, rendelkezései szerint amennyiben élettársi viszonyban élők kérik, akkor mindkét fél tulajdonjogot kell szerezzen a megvásárolandó ingatlanban. Egy módon lehetséges, hogy az élettársak egyike élhessen a lehetőséggel, amennyiben a MÁK igazolásával alá tudja támasztani, hogy a családi pótlékot az ő nevére számfejtik és utalják. Egyik szülő saját maga által írt nyilatkozata ebben az esetben nem elegendő.

A fentiek szerint tehát passzív BAR státusz esetén amikor már hitelügylet/lakáshitel nem kapcsolódik hozzá, akkor igényelhető és el is nyerhető a CSOK, aktív BAR státusszal nem.

Kérjük, mondja el véleményét!
{fcomment}

  
Ezt már olvasta?Bezárás