2016-tól számos igazolvány ingyenesen lesz igényelhető, ezek köz tartoznak többek között: lakcímkártya, személyi igazolvány, adókártya, jogosítvány, erkölcsi bizonyítvány, diákigazolvány pedagógus igazolvány, mozgáskorlátozottak parkolási igazolványa. Ez év január 1-jétől illetékmentes, azaz ingyenes lesz számos hivatalos okmány kiállítása vagy pótlása. Ez nagyon pozitív változás, mivel ha sajnálatos módon ellopják bármely iratunkat vagy pénztárcánkat, nem kell több tízezret a pótlásra költenünk. 2016-tól a személyi igazolvány is megújulást hoz, és ennek igénylése teljes körűen ingyenes lesz, emellett a lakcímkártya is.

2016-tól a házasságot követően a feleségnek a névváltoztatás miatt már nem kell illetéket fizetnie az okmánycsere miatt, mivel ez is ingyenes lesz.

A mozgáskorlátozottak számára kiállított igazolvány mellett az iparművészeti igazolvány, az erdészeti valamint a mezőgazdasági gépkezelői jogosítvány is illetékmentesen kiállítható. A diákigazolvány is ingyenes lesz a diákok számára.

Abban az esetben, hogyha valaki iratait eltulajdonítják, akkor ezek pótlására ingyenesen lehet majd 2016-tól sort keríteni. Ide tartozik például az adókártya is. Évi négy alkalommal ingyenese kikérhető az erkölcsi bizonyítvány is.

Okmányok és eljárások listája táblázatban szemléltetve (2016-2017)

ingyenes igazolvanyok

  
Ezt már olvasta?Bezárás