1 logoAz egyedülálló anyák támogatása, segélye 2016 évben is óriási segítséget jelent majd, hiszen nagyon nagy teher egy szülőnek egymaga előteremteni mindent, ami egy gyermek neveléséhez, eltartásához szükséges. A hazai demográfiai adatokból kiderül, hogy rengetegen érintettek e témakörben, Magyarországon szinte minden második házasságnak válás a vége. A mai magyar gazdasági viszonyok mellett egy ép családnak is sokszor gondot jelent az, hogy a gyermekek minden szükséges dolgot megkaphassanak ami az egészséges, normális fejlődésükhöz szükséges. Hát még mekkora probléma ez ott, ahol csak egy kereső tart el egy vagy akár több gyermeket. Az állami segítség nagyon jól jön, de sajnálattal azt lehet mondani, hogy a mai támogatási rendszer közel sem képes pótolni azt, amit egy kiesett kereset jelent.

Lássuk, hogy mit takar az egyedülálló anyák támogatása, segélye 2016-ban? Amivel továbbra is számolni lehet, az a családi pótlék, ennek mértéke egyedül nevelés esetén 1 gyermek után 13700.-Ft, 2 gyermekre 14800.-Ft gyerekenként, 3 és több gyermek esetén gyerekenként 17000.-Ft , tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermekre pedig 25900.-Ft gyermekenként. Akkor, hogyha a szülő válás folytán válik egyedülállóvá, jogosulttá válik gyerektartási díjra is, de ez nem adott előre megállapított összeg, hanem ebben a válás során kell megegyezni, majd ezt a bíróságnak jóvá kell hagynia. Általánosságban a gyerektartásra kötelezett fél jövedelmének 20 és 50 százaléka közötti részt lehet tartásdíjként megítélni. Hogyha haláleset miatt válik a szülő egyedülállóvá, abban az esetben árvaellátásra lesz jogosult.

Az egyedülálló anyuka (szülő) igényelhet gyermekvédelmi kedvezményt is, ennek mértéke pénzbeli ellátásként 3270.-Ft gyerekenként, ha természetbeni támogatásról beszélünk, akkor pedig 5800.-Ft ez az összeg. Az egyedülálló szülő kedvezményt kérhet gyermekápolási táppénz esetében is, ami olyan formában létezik, hogy a kérelmezni lehet a táppénzen tölthető időtartam meghosszabbítását.

A felsoroltakon kívül az egyedülálló anyák támogatása, segélye 2016 évben is bővülhet, például ide sorolható lehetőség a tankönyvtámogatás iskolás korú gyermek esetén, vagy ha indokolt, akkor a lakásfenntartási támogatás, illetve a rendszeres szociális segély.

Kérjük, mondja el véleményét!
{fcomment}

  
Ezt már olvasta?Bezárás