1 logoVáltozás következik be a családi pótlék igénylésében. Eddig az eljárás a Magyar Államkincstáron keresztül történ. Így akinek gyermeke születetett, azok az elbírálás után már kaphatta is a havi támogatást. Ám most ez meg fog változni, mivel már teljesen másként kell igényelni azt. 2015. április 1-től a fővárosi illetve a megyei kormányhivatalok hatáskörébe fog tartozni a családi pótlék igénylése. A kormányablakoknál illetve a járási hivatalokban is lehet a pótlékkal kapcsolatban igényelni a kérelmet, melyet a kormányhivatal fog elbírálni.

A támogatást közel kétmillió család számára utalták rendszeresen – ez derül ki a tavalyi adatokból. A támogatást nevelési ellátás vagy iskoláztatási támogatás formájában lehet igénybe venni. Egy gyermek után 12.200 forint jár, de a tartósan beteg gyereküket egyedül nevelő szülők akár 25.900 forintot is kaphatnak.

Az egy gyereket nevelő egyedülálló szülő 13.700 forintot vihet így haza, de aki három gyereket kénytelen egyedül nevelni, már 17 ezer forintot kap. A pótlék ma még alanyi jogon jár, ami áprilisban sem fog változást hozni. Ám a jövőben újabb változások léphetnek törvénybe. Január 1-től ugyanis a pótlék utalása felfüggeszthető lesz. Kötelező lesz az óvodába járás idén szeptembertől, így aki 20 napnál többet hiányzik igazolatlanul, azoknál a családoknál vagy egyedülálló szülőnél felfüggesztik a támogatás folyósítását.

  
Ezt már olvasta?Bezárás