1 logoIngyen milliók: kérdések és válaszok - Tele van a média ezzel a bombahírrel, miszerint a háromgyermekes, új lakásba költöző családok 10 millió forint vissza nem térítendő összeget kapnak, sőt emellé egy 10 millió forintos hitelt is biztosítanak kedvező feltételekkel.

  • A CSOK összege 550.000 forint és 10.000.000 forint között van. Függ attól, hogy hány gyermek van, hány négyzetméteres alapterületű otthont szeretne a család valamint, hogy új vagy használt lakásra szeretnék-e igénybe venni. 10%-kal nagyobb támogatási összeg jut azoknak, akik használt lakást vásárolnának, így 500.000 forinttól 3.250.000 forintig vehető igénybe támogatás. Az igazán nagy újdonság a 10 milliós vissza nem térítendő támogatás, ami három gyermek mellett vehető igénybe új lakás építésére vagy vásárlására egyaránt.
  • Új lakásnak számít az az ingatlan, ami 2008. július 1-jén vagy esetleg még később építési engedéllyel rendelkező lakás, ami használatbavételi tudomásulvételét vagy használatbavételi engedéllyel igazoló bizonyítvánnyal rendelkezik a kérelem benyújtásának idejében. A szabály szerint új lakásnak minősül a tetőtér beépítése vagy az emeletráépítés is.
  • Értékbeli korlátozás nem vonatkozik az új lakások vásárlására. Ám két fontos korlátozás is van a használt lakások vásárlásánál: négyzetméterenként maximum 350.000 forint lehet a vételáruk, valamint egy táblázat segítségével figyelembe kell venni a területenként is a korlátozásokat.


csok valtozasok

  • Ezt a támogatást mindenki, akinek van vele élő gyermeke igénybe vehetik. Lehetnek élettársak, egyedülállóak vagy házaspárok. Viszont fiatal házaspárok esetében a jövőbeni gyermek vállalásával kaphatnak támogatást. Itt kikötés az, hogy legalább az egyiküknek 40 év alattinak kell lennie, valamint bel-, illetve külföldön egyaránt 180 napos társadalombiztosítással kell rendelkezniük. Az új lakáshoz tartozó 10 milliós összegű támogatáshoz három gyerekre pedig minimum 2 éves társadalombiztosítás szükséges.
  • A terhesség betöltött 24. hetét követően, valamint a már megszületett gyermek, eltartott gyermekeknél, akik még nem töltötték be 20. életévükig, illetve akik felsőoktatásban nappali tagozaton tanulnak ott kritérium a 25. életév betöltése előtt kérvényezni a támogatást.
  • A fenti támogatás alól kivételt képeznek azok a gyermekek, akikre már előzetesen szocpolt vagy CSOK-ot. Egy kivétel van, méghozzá az, ha három gyermek után igénylik meg a támogatást új lakásra.
  • 3 gyermeket kell előre vállalni a 10 milliós, új lakáshoz járó CSOK igénybe vételéhez, legfeljebb két gyermeket pedig egyéb esetekben. A gyermekeknek meg kell születniük három gyermek esetében 10, kettő esetében 8, illetve egy esetében 4 év alatt.
  • Ha a vállalt számú gyermek nem születik meg, akkor a határidő lejáratát követően 60 napon belül a késedelmi kamattal növelt összeget vissza kell fizetni. Kamatot akkor nem kell fizetni, ha ötszöri mesterséges megtermékenyítésen is túl vannak. Ha a gyermekek egyike elhunyt, vagy megváltozott munkaképességű lett, illetve ha a terhesség 24. hete után halva születik a gyermek, vagy ha betegséggel születik, ezekben az esetekben teljesítettnek tekintik.
  • Akik bűncselekményt követtek el, vagy az otthonteremtési kedvezményt előzetesen jogosulatlanul vették igénybe valamint nem voltak végig tb- biztosítottak az elmúlt 180 napban, azok az emberek nem vehetik igénybe a támogatást.
  • Akinek van lakástulajdona, azok is igénybe vehetik a támogatást, ha a vételár vagy a bekerülési költség kiegyenlítése a cél.

A hitelintézetek intézik a CSOK igénylését. Akik igénylik, azoknak a támogatás összegének 1,5 %-t kérik, ám ez az összeg maximum 30 ezer forint lehet.

Mi az a NOK és a Közmunkás CSOK?

Közmunkások számára külön CSOK - Közmunkács CSOK

A közfoglalkoztatottak számára egy külön csokot tervez a kormány, mivel ők a mostani támogatásokból kimaradtak a cigányok illetve a legszegényebbekkel közösen. A kormány a közmunkások számára igénybe vehető csokon már dolgozik, tavaszra pedig akár már konkrét javaslattal is elkészülnek. Ezzel a csokkal mindenekelőtt a vidék megtartóereje haladhat előre az államtitkár szerint. Még a 10 + 10 milli forint is kevésnek bizonyul a főváros drágább kerületeiben, annak érdekében, hogy a fiatalok lakást vehessenek önerő nélkül.

Mindenki számára elérhető, pozitív megoldások - A kormány nem szeretne a családok életébe direktebb eszközökkel közbelépni – jelentette ki az államtitkár. A rendszert próbálják úgy létrehozni, hogy optimális megoldáshoz tudjon mindenki - aki gyermeket vállalna - jutni. Így azt a lehetőséget sem szeretnék elvenni a kismamáktól, hogy a gyermek 3 éves koráig otthon maradhassanak, viszont a gyed extra bevezetésével arra is lehetőség van, hogy ha a kismama úgy szeretné, akkor minél előbb vissza is tudjon menni, dolgozni.

Bölcsőde- óvodafejlesztés - Kiemelt szerepet szán a kormány a munkáltatóknak a bölcsődei rendszer kibővítésével és állami támogatást is adnának a munkahelyi bölcsődékhez. A bölcsőde- illetve az óvodafejlesztésre 100 milliárd forint fog majd jutni a következő fejlesztési ciklusban, mely hazai illetve uniós forrásokból lesz majd kivitelezhető.

Több nőt a politikába - A kormánynak természetesen nem célja, hogy a konyhába küldje vissza a nőket illetve a gyerek vagy épp gyerekek mellé. Pont ellenkezőleg, a nők helyzetbe hozásáról szól a politikájuk – jelentette ki Novák Katalin. Az államtitkár emellett mg az is elmondta, hogy a politikában szívesen látna még több nőt. "Ha azt mondjuk, hogy nem való a nőknek, akkor ugyanilyen alapon azt is mondhatnánk, hogy a férfiaknak sem való" – tette hozzá.

Jön a NOK a CSOK után - A kormány az új lakások építését próbálja fellendíteni a Nemzeti Otthonteremtési Közösség megalkotásával. A családokat lakásokhoz juttatnák és az építőipart is fix megbízásokkal látnák el. E közösség megalkotása angol mintára jött létre. A kormány egy új lakástakarékpénztárat teremt meg Nemzeti Otthonteremtési Közösség (NOK) néven. Ezzel a lépéssel az a cél, hogy a jelenlegi lakástakarékpénztáraknak legyen vetélytársa a piacon, mivel közel egymillió magyarnak van félretett pénze, viszont új lakások alig épültek. Így fontos cél, hogy a lakásépítés piaca fellendüljön a jövőben.

Angol minta - Ezt a közösséget angol mintára szeretnék megtervezni illetve megvalósítani, ez a közösség már Portugáliában illetve Angliában is jól működik. A lényeg abban rejlik, hogy a tagok számára a szövetkezetek biztosítanak bizonyos számú új lakás építését évente. Egy példát nézve: Ha a szövetkezetnek 1.000 tagja van, akkor pl. 100 új lakást kell létrehoznia a szövetkezetnek. Ez az építőiparnak is pozitív dolog, mivel fix megbízásokkal dolgoznak illetve a családoknak is jó, mivel új lakáshoz jutnak. Nagy előretörést a 2017-es évtől várnak, hogyha áprilisban már létrejönnek ezen szervezetek.

Benne van a levegőben, hogy ismét viták lesznek az EU-val - Az építőipar helyzetét nézve azt kell tudni, hogy az új lakások építését tekintve a válság óta egyáltalán nincs semmilyen előrelépés. Ezzel szemben Cseh- illetve Lengyelországban rengeteg új lakás épül. Mivel a lakásáfát szeretné a kormány csökkenteni, így emiatt a kormány már fel van arra készülve, hogy az Európai Bizottság nemtetszését fogja ez iránt mutatni. Az Európai Bizottság például még mai napig nem hozott döntést a rezsicsökkentéssel kapcsolatban. A lakásépítés gyors fellendülését az építési szabályok módosítása is nagyban befolyásolja majd. Egy új házba a közművek bekötésére átlagosan 270 napot kellett rászánni, ez teljes mértékig kritikán aluli. Maga az építési szabályok nagyon aprólékosak, így ennek függvényében könnyen meg lehet az mondani, hogy fel lehet – e építeni egy adott épületet, avagy sem. Emellett viszont az építőipar nagyobb felelősséggel fog tartozni az új szabályozások miatt.

Árnövekedés nem lesz - Rogán elmondta, hogy egyáltalán nem kell attól félni, hogy a használt ingatlanok a csok miatt elértéktelenednének. Viszont az új lakások építésének fellendülése szerinte sem vezet majd az árak növekedéséhez. Méghozzá azért, mert emelkedni fog a kínálat is a kereslettel együtt, plusz még emellett áfa csökkentés is be fog következni, ami pedig nagymértékben hozzájárul a megfizethető árakhoz. Hogy az igénylések száma mekkora lesz, azt előre nem lehet tudni, viszont a támogatási rendszerre van elég forrása a kormánynak, így ha netán 16 ezer új lakás mindegyikéhez valamilyen támogatást szeretnének igénybe venni az emberek, még az is megvalósítható lesz. Az új csokot a 40 év alattiak közül 20 százalékuk szeretné igénybe venni, míg a háromgyermekes családmodellen pedig 8-9 százalék fontolgatja.


Kérjük, mondja el véleményét!
{fcomment}

  
Ezt már olvasta?Bezárás