Aktualitasok hirportalHogy miképp képzeli el a következő esztendőket a kormány, azt legfeljebb hivatalos dokumentumokból szokták felvázolni. A miniszterelnök szerint egy felívelő korszak küszöbén állunk, ám az adatokból kiderült, hogy jócskán lesznek olyanok, akik ebbe belebotlanak. „Nulla hiányú” költségvetés nem lesz 2019-ig, bár erre már többször is kaptunk ígéretet. A veszteség még akkor is a GDP 1,5 százalékkal lesz. 2017-től a gazdasági növekedés már ismét 3 százalék körül fog ingadozni, ettől némiképp azonban elmarad a háztartások fogyasztása. A beruházások is a jövő évi kisiklás után meglódulnak, és ismét 3 százalékra fog az infláció 2018-tól felkúszni. A részletek azonban izgalmasabbak...

A kormányzati ciklusban az uniós aggályok ellenére is végig fennmaradnak a különadók. A növekedési esélyeket rontják, illetve a beruházásokat is visszafogják, emellett pedig a szolgáltatási szektor működését is akadályozzák – Brüsszelben vélik róla. A költségvetés a mostanihoz hasonló összeget fog beszedni 2019-ig az energiaadóból, a közműadóból, a tavalyi 6,6 milliárd forint után a reklámadó stabilan 10,9 milliárdot hozna az állam részére. Az áfából is dőlni fog a pénz, illetve a pénzforgalmat megadóztató tranzakciós illeték is fennmarad. A bankadó fog csupán mérséklődni, olyan mértékben, ahogy a kormány az Európai Újjáépítési és beruházási Banknak ígérte.

Jövőre vonatkozó változások illetve jövendölések - A kormány viszont a teljes foglalkoztatásra valóban irányt vett. Ám ezt a bevezetett közmunka révén igyekszik elérni, eleget téve ígéretének, hogy csak az fog kapni segélyt, aki nem tud vagy nem hajlandó dolgozni. Így a közmunka támogatása rohamosa mértékben megugrik, az idei 270 milliárd forintról 464 milliárd forintra fog változni 2019-re. Az egészségügy finanszírozása a következő négy évben érdemben nem változik, hiába az egyre nagyobb nyomás az illetékes államtitkárra, és hiába is tüntetnek az ágazat dolgozói. A hazai össztermékből a nyugdíjak részesedése kifejezetten csökken, amit az elöregedés ellenére egy sima automatizmus garantál.

A nyugdíjak értékére tett ígéret, miszerint azok megtartják értéküket, egy látványos csapda. Annyit tesz ugyanis egy gazdasági növekedéssel járó időszakban, hogy a megtermelt többletjövedelemből a nyugdíjasok egy fillért sem kapnak. Ha a kormányzati jóslat beigazolódik, és 2015 – 2019 között 5 százalékkal fog bővülni összességében a gazdaság, akkor hiába őrzik meg vásárlóerejüket az egyes nyugdíjak külön – külön, a közös jövedelemből ugyanis egyre kisebb arányban fognak csak részesülni. Nyugdíjra ma a hazai össztermék 9 százaléka megy el, az arány 2019-ben 8,4 százalékra mérséklődik, holott borítékolhatóan nő a nyugdíjasok száma addig. Magyarországnak már az idei adat sem válik dicsősségére. A nyugdíjak részesedésének csökkenése egy elöregedő társadalomban a közösből aligha kecsegtet szép illetve biztonságos idős korral.


Kérjük, mondja el véleményét, mert hozzászólása másnak nagy segítségére lehet!
{fcomment}

  
Ezt már olvasta?Bezárás