Aktualitasok hirportalHogyan történik majd 2015-2016-ban a válás beadása? 2015-ben és 2016-ban is bármilyen változás is következzen be, amit szem előtt kell tartani az az, hogy a törvényi előírásoknak is feleljen meg a válás beadása. Statisztikai adatok alapján kijelenthetjük azt, hogy a válások száma már évtizedek óta nagyon magas. Ám jó hírként szolgál az, hogy az elmúlt 1 - 2 évben a válások száma megállt illetve esett is vissza valamennyivel. A jelenleg megkötött házasságok közel 67% - a válással végződik. Ez a százalékos adat méghozzá azt jelenti, hogy minden 100 házasságkötésre 67 válás is jut. Hogy miért ilyen magas a válások száma? Miért alacsony a házasságok száma?

Erre a kérdésre bizony nem egyszerű a válasz, mivel az okok száma magas és egyben eléggé összetett is. Egy válás túlnyomórészt minden érintettet megvisel lelkileg, ezért szeretné mindenki a lehető leghamarabb letudni a hivatalos részt. Ennek a leggyorsabb módja az, ha a válás közös megegyezéssel történik. Ahhoz azonban, hogy minden gyorsan menjen, van még egy fontos dolog, mégpedig a hibátlan adminisztráció.

2015 - 2016-ban hogyan fog történni a válás menete?

A legfontosabb illetve egyben a legelső teendők közé tartozik a válókereset beadása, azaz a bíróság felé kell benyújtani a keresetlevelet. Érdemes ügyvéd segítségét igénybe venni ehhez, mivel így el tudjuk kerülni, hogy a keresetet a bíróság visszadobja formai vagy épp tartalmi hiba miatt, amik pedig a válás elhúzódásához vezetnek. Szerepelnie kell a keresetlevélben annak, hogy ki a felperes és ki az alperes, illetve azok elérhetőségeit és a házasságkötés időpontját. Ezen kívül még azt is tartalmaznia kell, hogy az életközösség mikor szűnt meg, illetve anyagi és érzelmi közösséget illetően is mikor szűnt meg a kapcsolat. Fel kell tüntetni azt is, hogy a felbontásra váró házasság hányadik házassága a felperesnek, a gyermekek számát illetve adatait, utolsó közös lakhely címét, illetve az esetleges különélés időpontját is.

A keresetlevélben kell kérni a bíróság jóváhagyását a következőkkel kapcsolatban:

  • a házassági életközösség megszüntetése
  • a gyermekelhelyezés
  • gyermektartási díj összege, fizetési módja
  • gyermekláthatás, kapcsolattartás a gyermekkel a különélő szülő esetében
  • vagyonmegosztás


Amennyiben a fenti kérések közös megegyezéssel sikeresen megszülettek, és azok megfelelnek a törvény elvárásainak is, abban az esetben a bíróság nem fog akadályt gördíteni a válás menetébe, így az minél gyorsabban kimondása kerül. Magát a keresetlevelet három példányban kell beadni a bíróságnak. Közös megegyezés esetében a második tárgyaláson ki is mondja a bíróság a válást, ami azt jelenti, hogy a válókereset benyújtásától számítva a válás kimondásáig 4 - 5 hónap telik el.

A válás első költségei: A válóper indítás költsége 12.000.- Ft, melyet annak a félnek kell kifizetnie, aki elindította a válást, azaz a felperesnek. Ezt illetékbélyeg formájában kell leróni, illetve felragasztani a keresetlevélre.

Azt fontos tudni, hogy minél bonyolultabb, vagy nehezebb a válás, annál magasabbak lesznek a költségek. Amennyiben ügyvédet is kell fogadni, illetve akár szakértők véleményére is szükség van, akkor a költségek nagyon magasra is emelkedhetnek. A válóperben született döntés ellen amúgy 8.000.-Ft összeg fejében lehet fellebezni.

Kérjük, mondja el véleményét, mert hozzászólása másnak nagy segítségére lehet!
{fcomment}

 

  
Ezt már olvasta?Bezárás