Aktualitasok hirportalA szabályozás szerint 2014. január 1. után született gyermek esetén jár a CSED, és mellette még a kisebb gyermekre - ha már elmúlt 2, de még nincs 3 - a GYES is. Azzal a kitétellel, hogy csak ugyanaz a szülő veheti igénybe mindkét ellátást. Így ha a GYES-t az anya kapja, akkor a CSED-et is az anya kaphatja.

A CSED kiszámítása - A CSED-et a naptári napi jövedelem alapján kell számolni, annak 70%-a az ellátás bruttó összege. Jövedelemadót kell utána csak fizetni. A kiszámításnál a CSED első napján fennálló munkaviszonyból származó, NAV felé bevallott, egészségbiztosítási járulékalapot képező jövedelmet veszik alapul. Többféle számítási mód és lehetőség van:

  • Ha a biztosítási idő folyamatos: Ha a csecsemőgondozási díj kezdő napját megelőző 3. hónap utolsó napjától visszafele számítva rendelkezik 180 naptári napi jövedelemmel az igénylő, akkor a CSED-et ezen 180 napi jövedelem alapján kell megállapítani.
  • Ha nem folyamatos a biztosítási idő: A megszakítást megelőző jövedelmet nem veszik figyelembe. A 180 naptári nap keresésekor csak a CSED kezdő napjától számított előző év első napjáig lehet visszamenni.
  • Ha nincs meg a 180 nap: Ám az ellátás kezdő napját megelőző 3. hónap utolsó napjától visszafele számítva megvan a 120 naptári napi jövedelem, akkor a CSED-et ezen 120 napi jövedelem figyelembe vételével kell számolni.
  • Az előző pontok egyike sem járható - minimálbér


A számolás alapja az ellátás kezdő napján érvényes minimálbér (jelenleg: bruttó 105.000 Ft) kétszeresének az egy harmincad része. De viszont, ha a jogosultság kezdő napján a biztosítási jogviszonyában elért - min. 30 naptári napi - tényleges jövedelme a minimálbér kétszeresénél kevesebb, abban az esetben a szerződés szerinti jövedelmet kell alapul venni. Előfordulhat az is, hogy az igénylő munkanélküli, vagy épp álláskeresési támogatás vagy vállalkozói járadék folyósításának szünetelése alatt van, vagy ezek megszűnését követő 42 napon belül szül. Ebben az esetben az összeget a minimálbér alapján kell számolni, ám az ellátás naptári napi alapja nem haladhatja meg az álláskeresési támogatás vagy vállalkozói járadék összegének harmincad részét.

Hogyan kell igényelni a csecsemőgondozási díjat? Visszamenően maximum 6 hónapra kérhető, igényelhető a CSED, így az első napja legkorábban a kérelmezés napjától visszafele számított 6. hónap első napja lehet. Ha a foglalkoztató kifizetőhely, akkor az ellátást a munkaadó folyósítja, hogyha nem, akkor az egészségpénztár illetékességi körébe tartozik. A díj kifizetése havi egy összegben, utólagosan. Az igényléshez a TGYÁS (most már CSED) nyomtatványai továbbra is felhasználhatóak. Az egyéni vállalkozóknak, őstermelőknek ezen túl is más formanyomtatványt kell kitölteni. A munkaadóknak kell bevinni a kitöltött formanyomtatványok, ha a foglalkoztató megszűnt, akkor pedig az illetékes egészségpénztárhoz. Amennyiben a szülés előtt kezdi meg az igénylő a CSED-et, vinni kell a nyilatkozat mellett az orvosi igazolást is a szülés várható időpontjával, vagy a terhes gondozási kiskönyv másolatát. Szülés után a baba anyakönyvi kivonatának másolatát (vagy TAJ-számát) kell csatolnia. (Speciális esetben szükség lehet egyéb papírra, például az álláskeresési támogatásról, illetve vállalkozói járadékról szóló határozatra, vagy az oktatási intézményből származó igazolásra, leckekönyvre.)


Kérjük, mondja el véleményét!
{fcomment}

 

  
Ezt már olvasta?Bezárás