Aktualitasok hirportalA magánbölcsődéket fogja az állam támogatni? 6 hónapos kor után is van már a gyed extra, illetve a hat hónapig kapható csecsemőgondozási díj mértéke megemelkedhetne, az állam támogatná akár a családi napközik illetve magánbölcsődék használatát – az EMMI ilyen elképzelések bevezetését fontolgatja. Azok körét bővítik, akik otthonteremtési kedvezményhez juthatnak, illetve az erre szánt keret is nő. Javaslatot készít a kormány számára az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a három év alatti gyerekek napközbeni elhelyezésének újabb lehetőségeiről. A cél egy rugalmasabb illetve többszereplős rendszer kialakítása, hogy ne csak a bölcsődékben, hanem a magán-, a családi-, vagy éppen a munkahelyeken kialakított napközikben hozzanak létre minél több férőhelyet – közölte Novák Katalin államtitkár.

Az államtitkár szerint a gyed extra – időbeli – kibővítéséhez szükség van a jelenlegi bölcsődei rendszer továbbfejlesztésére. Erről és ennek lehetőségeiről szóló javaslat kidolgozására a kormánytól már felhatalmazást kaptak. Ezt a javaslatot még nyáron elkészítik, s már ősszel a kormány elé terjeszthetik döntéshozatalra. Fontos, hogy az anyákat a gyermekfelügyelet hiánya ne akadályozza a munkavállalásban. Ehhez a kormány megadja a „választás szabadságát”. A legutóbbi kormányülésen is egyetértés mutatkozott a téren, hogy segíteni kell az anyákat, hogy a családi élet összeegyeztethető lehessen a munkával. A munkába visszatérő anyák 2016 januárjától már a gyermekük 6 hónapos korától igénybe vehetik a gyed extrát. – jelentette be az államtitkár a kormány döntése értelmében, május 15-én. A gyed extra 2014. januári bevezetése előtt az anyáknak választaniuk kellett a munkabér és a gyed között. Jelezte, nem az a cél, hogy minél többen dolgozzanak egy évesnél kisebb gyermek mellett, de azért, hogy a családokat ne érje hátrány, már „ezres nagyságrendű” család tud élni ezzel az új lehetőséggel.

Nő a csed és jön az államilag támogatott magánbölcsizés - Novák Katalin szerint legkorábban a gyermek születése előtti hónaptól vehető igénybe hat hónapig a csed (csecsemőgondozási díj). Ennek összege az anya korábbi nettó fizetésének a 90 %-a. Ez után folyósítják a gyed-et (gyermekgondozási díjat), mely maximum nettó 108 ezer forint. Ezen két juttatás összege a korábbi munkajövedelmen alapul, míg a gyes (gyermekgondozási segély) és a családi pótlég alanyi jogon jár. A gyed maximális összege az elmúlt 5 évben körülbelül 40 százalékkal nőtt. Az államtitkár szerint, a bölcsődei és családi napközi helyek száma az elmúlt négy évben másfélszeresére emelkedett. A jelenlegi közel 44 ezer férőhely száma 2018-ra 60 ezerre fog bővülni. Csak a 10 ezernél nagyobb lakosságszámú települések önkormányzatainak kötelező a jelenlegi szabályozás szerint bölcsődét fenntartani, így azok a családok, akik kisebb községben élnek más megoldást kell találniuk gyermekeik napközbeni elhelyezésére.

Többen férhetnek hozzá otthonteremtési kedvezményhez - Novák Katalin beszélt az új lakástámogatási rendszerről, a családi otthonteremtési kedvezményről, amely a korábbi „szocpolt” váltja fel. Két fontos ponton bővült a korábbi rendszer; az egyik, hogy már egy gyermek, vagy annak vállalása esetén is igénybe lehet venni a csok-ot, a másik változás pedig az, hogy már nemcsak új, hanem használt ingatlan vásárlására, bővítésre is kérni lehet. Bizonyos feltételek megléte mellett már a július 1-je előtt megkötött szerződések alapján is igényelhető az új vissza nem térítendő állami támogatás. Eddig éves szinten mintegy 500-an tudták igénybe venni a szocpolt, addig számításaik szerint a csok-ot - ugyancsak éves szinten - várhatóan mintegy 12 ezer család tudja majd elérni.


Kérjük, mondja el véleményét, mert hozzászólása másnak nagy segítségére lehet!
{fcomment}

 

  
Ezt már olvasta?Bezárás