Aktualitasok hirportal2015 -2016-ban hogyan változik a gyermektartásdíj? - Bizony erre a kérdésre adott válasz 2015 illetve 2016 folyamán is tízezreket fog érdekelni. Az elmúlt évek irányvonalát figyelembe véve, illetve ezen felül a gazdaság és a társadalom változásait is, sajnos kevés a remény arra, hogy csökkenjen a válások száma. Statisztikai adatok szerint, pontos képet ad arról, ami a házasságok illetve a válások számát mutatja meg. 2013-ban 36.900 házasság és emellett 20.000 válás történt. Így a helyzet súlyossága látható és tapasztalható. A gyermekek pedig akár már kicsi koruk óta apa vagy épp súlyosabb esetekben anya nélkül kell felnőniük, vagy épp eléggé ritkán tudnak csak a másik szülővel találkozni.

Azok a gyermekek, akik csonka családban nőnek fel, bizony nagyon gyakran súlyos lelki sérüléseket szenvednek el. Ám gyakori probléma az ilyen esetekben az is, hogy a kialakuló helyzetet nehezebbé teszi az anyagi vonzata, mivel ugye az eddigi két kereset helyett csak egy marad, amiből biztosítani kell gyermekünk illetve saját részünkre is a megélhetést. A törvény ebben nyújt segítséget, mikor a különélő szülőt gyermektartásdíj fizetésére kötelezi. A következőkben fog hozni változást:

Ezt a gyermektartásdíjat a külön élő szülőnek akkor is fizetnie kell, ha az akár a saját életének vagy megélhetésének rovására is megy. A válást követően is köteles gondoskodni gyermeke/gyermekei testi, lelki illetve erkölcsi fejlődéséről egyaránt. Bizonyos esetekben arra is van alternatíva, hogy mind a két szülő természetben biztosítsák a gyermek szükségleteit, ide tartozik az az eset, mikor a szülők válást követően is egy háztartásban maradnak.

Tartásdíj mértéke - Ám ha pénzbeli tartásra kerül sor, abban az esetben a szülőknek kell megegyezniük alapesetben annak mértékéről, és ha a megegyezés a gyermek érdekeit szolgálja, a bíróság hagyja azt helyben. Amennyiben a felek között nem jön létre megegyezés, vagy az nem a gyermek érdekeit szolgálja, akkor a bíróság dönt a kérdésben és hivatalból fogja a gyermektartásdíj mértékét megállapítani. Figyelembe kell venni a gyermektartásdíj összegének megállapításánál a gyermek szükségleteit, a felek jövedelmi viszonyait, a gyermekek számát illetve – amennyiben van – a gyermek jövedelmét. Ezt abban az esetben, ha a gyermek már nagykorú és van önálló jövedelme. Így tehát fontos, hogy a tartásdíj meghatározása egyedileg történjen, és a gyermek szükségleteit vegyék alapul első sorban. A fizetésre kötelezett fél jövedelmének a 15-25 %-a lehet a tartásdíj mértéke – jellemzően -. Abban az esetben, hogyha valaki többfelé is fizet tartásdíjat, akkor sem haladhatja meg azok együttes aránya, mint jövedelme 50% - a. Így 120.000 Ft-os nettó jövedelemből akár 60.000 Ft is lehet a tartásdíj mértéke. Ám fontos azt megjegyezni, hogy a távol élő félt nagykorú gyermek esetében is terhelheti a tartási kötelezettség. Első sorban akkor, ha nem tudja magát eltartani a gyermek önhibáján kívül, vagy nappali tagozatos tanulmányt folytat illetve akkor is, ha nincs a tartására kötelezhető házastársa vagy épp bejegyzett élettársa.


Kérjük, mondja el véleményét, mert hozzászólása másnak nagy segítségére lehet!
{fcomment}

  
Ezt már olvasta?Bezárás