1 logoEgy baba születése után nem csak az altatás, az összeszokás vagy épp a szülés utáni regenerálódás okoznak problémát, hanem bizony sok adminisztráció elintézése is vár ránk az első hetekben. Amit a baba számára intézni kell (és jó ha a kedves szülők elfogadják a tanácsunkat, azaz ezeket a dolgokat minél hamarabb el kell intézni):

1. A baba iratainak beszerzésével kell kezdenünk. A kórházban az ezzel foglalkozó csecsemős nővér intézi az újszülött anyakönyvi kivonatának, lakcímkártyájának és TAJ - kártyának igénylését. Ehhez ki kell tölteni egy igénylőlapot a kórházban töltött napok során, és a szükséges iratokat be kell mutatnunk. Az igénylést a kórház továbbítja az illetékes hivatalokhoz.

2. A kórház elhelyezkedés szerint illetékes anyakönyvi hivatal állítja ki az anyakönyvi kivonatot, a lakcímkártyát az édesanya állandó lakcímére fogja kiállítani az illetékes önkormányzat okmányirodája. Ezeket vagy már a kórházból való hazainduláskor át lehet venni, vagy értesíteni fognak minket, ha már elkészültek, és vissza kell értük később menni a kórházba (körülbelül 2-4 nap múlva).

3. Az illetékes egészségbiztosítási pénztár a gyermek TAJ - kártyáját postán küldi meg. Erre 30 napon belül kerül sor, ezért ha gyorsítani akarunk a folyamaton, rögtön az anyakönyvi kivonat átvétele után érdemes bemenni a területileg illetékes OEP ügyfélszolgálatra és igényelni a kártyát.

4. A Magyar Államkincstár az újszülött adószámát az anyakönyvezést követően automatikusan megküldi egy levélben, emellett a START-számláról is értesítenek bennünket.

5. A gyermek - egészségügyi kiskönyvet a kórházban állítják ki, és hazainduláskor meg is kapják a többi irattal. Ezt a kórházi zárójelentéssel együtt be kell majd mutatni a gyermekorvosnak.

6. A baba megszületését követően kell kiváltani azokat a csecsemőápolási szereket a gyógyszertárból, amelyeket orvosunk felírt. Ezeket az édesanyja TAJ-számára lehet kiváltani.

Kérjük, mondja el véleményét!
{fcomment}

 

  
Ezt már olvasta?Bezárás