szulesi szabadsag gyed gyesSzülési szabadság 2015 - 2016 - GYED, GYES, melyek sok szülőt érdekelnek. Minden változás húsba vágó. Magyarországon a gyermekek élve születési aránya messze nem alakul olyan szinten, ahogy azt a kormány szeretné. Nem állt meg a népességcsökkenés sem, és azzal együtt, ha lassan is, de folytatódik a társadalom elöregedése, amely számtalan komoly problémát vet fel. Elég, ha csak a nyugdíjak finanszírozására gondolunk. Fontos tehát, hogy az állam erőteljesebben támogassa azokat a családokat, akik gyermeket vállalnak, illetve akik 3 vagy több gyermek felnevelését vállalják. A támogatás sokrétű lehet, de most első sorban a pénzbeli támogatásokkal fogunk foglalkozni, azaz, a szülési szabadság 2015 - 2016 - GYED, GYES várható alakulását vesszük górcső alá.

A szülési szabadság mértéke biztosan nem fog változni a következő években, azaz marad 24 hét, azaz 168 nap. A szülési szabadság annak a nőnek is jár, aki a gyermeket örökbefogadási szándékkal nevelésbe vette.  A szülési szabadság munkában töltött időnek számít, ami azt jelenti, hogy a nyugdíj megállapításakor szolgálati időnek számítható. A szülési szabadság idejére jár a terhességi gyermekágyi segély, amelynek az új neve 2015-ben már csecsemőgondozási díj. Azonban nem csak a neve változott meg, hanem a díj kiszámításának módszere is. Pontosabban az ellátás alapja változott. Az ellátás alapja 2015-től, a jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző naptári év első napjától a jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző harmadik hónap utolsó napjáig terjedő időszakban, az időszak utolsó napjához időben legközelebb eső 180 naptári napra jutó jövedelem alapján kell megállapítani. A csecsemőgondozási díj mértéke a naptári napi alap 70 %-a. Ha a naptári napi alap nem állapítható meg, akkor a naptári napi alap, a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér kétszeresének harmincad része. Változott az hatáskör is, ahol a csecsemőgondozási díjat intézni kell. A Magyar Államkincstártól megyei igazgatóságaitól, a megyei kormányhivatalokhoz került.      

Történtek változások 2015-ben a gyedet illetően is. Nem tekinthetők szülőnek, és így nem jogosultak gyed igénylésére 2015-től a nevelőszülők, és a helyettes szülők. Változik a gyed kiszámításának a szabálya is. Abban az esetben, ha a biztosítási idő folyamatos, akkor a gyermekgondozási díj alapját a gyermekgondozási díjra jogosultság kezdőnapját közvetlenül megelőző naptári év első napjától a jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző harmadik hónap utolsó napjáig terjedő időszakban az időszak utolsó napjához időben legközelebb eső 180 naptári napra jutó jövedelem alapján kell megállapítani. A változtatás első sorban azt az esetet érinti, amikor az igénylő nem rendelkezik 180 nap jövedelemmel, de rendelkezik legalább 120 nap jövedelemmel, illetve a jogosultság kezdőnapjától rendelkezik legalább 180 nap biztosított idővel, akkor ugyanis a gyed naptári alapját a 120 nap jövedelme alapján kell kiszámítani. Abban az esetben pedig, ha még 120 nap jövedelemmel sem rendelkezik az igénylő, de a többi feltételt teljesíti, akkor a gyed naptári napi alapját a tényleges jövedelem, illetve adott esetben a szerződésben szereplő jövedelem alapján kell megállapítani. Amennyiben nem rendelkezik az igénylő 180 nap biztosított idővel, a jogosultság első napját megelőzően, abban az esetbe az aktuális minimálbér lesz a gyed alapja.

A gyes területén nem történ változás, és egyelőre nem is látszik annak nyoma, hogy a kormány hozzá akarna nyúlni, pedig nem ártana, hiszen a gyes mértéke a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegéhez van kötve, ami már 7 éve nem változott, így annak mértéke egy gyermek esetén csak 28.500 Ft. A jogosultsággal, és az ügyintézéssel kapcsolatosan sem történt változás, hacsak az nem, hogy 2015. április 01-től az ügyintézés az Államkincstártól átkerült a megyei kormányhivatalok hatáskörébe. 


Kérjük, mondja el véleményét, mert hozzászólása másnak nagy segítségére lehet!
{fcomment}

 

  
Ezt már olvasta?Bezárás