otp devizahitelek elszamolasaAz OTP Bank – a következő hetekben - első körben megközelítőleg 100 milliárd forintos nagyságrendben elkezdte az élő szerződésekkel rendelkező ügyfelek devizahitelekkel kapcsolatos jóváírásait – nyilatkozta hétfőn a hitelintézet vezérigazgató-helyettese, Kovács Antal az MTI-nek. Azon ügyfeleknek, akiknek az elszámolást követően fennmarad a hitelük, és nincs hátralékuk, a törlesztőrészletük mérséklődik átlagosan negyedével. Akiknek az elszámolást megelőzően hátralékuk keletkezett, ill. halmozódott fel, a hátralékot mérsékli a bank.

Ezen ügyfelek részlete előfordulhat, hogy nem csökken, amennyiben hátralékuk nagyobb volt, mint a jóváírás összege. A tartozásuk megszűnik azon kevés ügyfeleknek, akiknek a hátralévő tartozása kisebb volt, mint a visszatérítés mértéke. Az esetleges – a tartozás megszűnésén túli - további jóváírandó összeget az OTP az ügyfél bankszámlájára utalja.

Az elszámolásról minden devizahiteles ügyfél személyre szóló, részletes elszámoló – tértivevényes - levelet kap postán április 30-áig. Az öt éven belül megszűnt tartozással rendelkező ügyfelek is megkapják, a jogszabályban előírt összegeket május 3-áig. A Magyarországon valaha volt legnagyobb banküzemi művelet az OTP Bank több százezer ügyfelét érinti. Fontos, hogy a törlesztő részlet-csökkenés egyénenként nagyon eltérő lehet, mivel az jelentősen függ a hitel típusától, felvételének időpontjától, összegétől és a törlesztés „ügyfél történetétől”. A korrekt és kényelmesebb tájékoztatás érdekében a vezérigazgató-helyettes egy honlapot hozott létre (otpelszamolas.hu), amelyen az aktuális információk, teendők és általános tudnivalók szerepelnek.

Az elkövetkezendő hetekben – az elszámolás miatt – az OTP fiókjaiban megnövekedett forgalomra lehet számítani. A bank csak azután indíthatja el a jóváírásra vonatkozó utalásokat, ha az MNB rendben találta a számításokat. Ezért a bank ügyfelei türelmét kéri és számukra elsősorban a honlapon, illetve a devizaügyekkel foglalkozó külön ügyfélszolgálati számon (06-1-3666-205) való tájékozódást javasolja.


Kérjük, mondja el véleményét, mert hozzászólása másnak nagy segítségére lehet!
{fcomment}

 

  
Ezt már olvasta?Bezárás