lakasfenntartasi tamogatas kerelemA lakásfenntartási támogatás 2015-2016 folyamán is elérhető a rászorulók számára. Természetesen, mint annyi más szociális támogatás, segély, ellátás esetében is, úgy itt is igaz, hogy a támogatás összegét jelentősen meg kellene emelni, mert csak így érhetné el a célját. Ennek ellenére ennek a jelenlegi mértéknek is örülni kell, mert- ahogyan mondani szokták-, a semminél még ez is több. Ugyanakkor azt is meg kell említeni, hogy sokan nem is tudnak arról, hogy van ilyen támogatás, és így nem is veszik azt igénybe. Fontos ezért, hogy minél több helyen találhassák meg a rászorulók, az általuk igénybe vehető támogatásokat, segélyeket bemutató információkat. Nézzük is meg ezek után, hogy miként is fog alakulni a lakásfenntartási támogatás 2015-2016 ben.

A lakásfenntartási támogatás arra a célra szolgál, hogy az arra rászorulóknak segítséget nyújtson a lakás fenntartással kapcsolatos rendszeres kiadások viselésében. Természetesen itt is meg kell felelni a törvény által előírt elvárásoknak. Kik jogosultak a támogatás igénylésére? Azok a személyek, akiknél az egy személyre jutó rendszeres havi jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének a 250 %-át. Az öregségi nyugdíj legkisebb összege 2015-ben 28.500 Ft, ami alapján tehát az egy személyre jutó jövedelem nem haladhatja meg a havi 72.500 Ft-ot. Továbbá szintén a jogosultak közé tartoznak azok a személyek, akik adósságkezelési szolgáltatásban részesülnek. Az egy főre jutó bevétel kiszámításánál a következő arányszámokat kell figyelembe venni:  

  • a háztartás első nagykorú tagjának arányszáma 1,0
  • a háztartás második nagykorú tagjának arányszáma 0,9
  • a háztartás minden további nagykorú tagjának arányszáma 0,8
  • a háztartás első és második kiskorú tagjának arányszáma személyenként 0,8
  • a háztartás minden további kiskorú tagjának arányszáma tagonként 0,7


Lakásfenntartási támogatás kérelem, nyomtatvány letöltése itt!

Az igénylést, egy formanyomtatvány kitöltése után, az helyi önkormányzatnál kell benyújtani, melyet majd az önkormányzat jegyzője fog elbírálni. A kérelemmel együtt csatolni kell a jövedelemigazolásokat, a lakás méretéről igazolást, lakáscélú kölcsönnel terhelt ingatlan esetén a hitelt folyósító bank azonosító adatait, társasházi lakás esetén, a közös képviselő nyilatkozatát, illetve a közös költség megfizetésére kötelezett személy adatait.

A támogatás összege függ az egy személyre jutó jövedelem mértékétől. Amennyiben az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének az 50 %-át, akkor a támogatás, az elismert fenntartási költségek 30 %-a. Ennél magasabb egy főre jutó jövedelem esetén, egy erre a célra felállított egyenlet segítségével kerül megállapításra a támogatás összege, amely nem lehet kisebb, havi 2.500 Ft-nál.


Kérjük, mondja el a véleményét!
{fcomment}

 

  
Ezt már olvasta?Bezárás