vegrehajtas meneteAkár fizetésről, gyógyszerekről vagy élelmiszerekről is legyen szó, a végrehajtó bizony hozzányúlhat. Együttműködés elmulasztása esetében pedig bírságra számíthatunk. A végrehajtás előtt egy fizetési felszólítást kapunk vagy épp egy fizetési meghagyást. A levél átvétele után 15 napon belül még tudunk cáfolni, de ezután már a végrehajtók cselekednek. Ha elhagyjuk a fizetést még a felszólítás ellenében is, akkor bizony találkozni fogunk velük.

A fizetésekkel kapcsolatban persze vannak korlátozások, de bérünk 33 vagy komolyabb esetekben akár 50 %-ára is rátehetik a kezüket. Ezekbe beletartozik a nyugdíj és a munkanélküli segély egyaránt. Vannak persze kivételek, mint pl.: ápolási díj, rokkantsági járadék, fogyatékossági támogatás. Ezeknek célszerű utánaolvasni. Még a banki folyószámlákhoz is hozzáférnek. Amennyiben nem rendelkezünk ekkora keresettel, hogy adósságunkat törlesszük, úgy ebben az esetben az ingó és ingatlan vagyonunk is veszélyben lehet. Először az autót vehetik el, majd a további ingóságok következnek. Legkönnyebben a tárgyakhoz tudnak hozzáférni. Autó lefoglalása esetében intézkednek a forgalomból való kivonásról is. Csak abban az esetben nem nyúlhatnak vagyontárgyakhoz, ha azok tulajdonosa nem egyértelmű, így nem biztos, hogy azok a mi tulajdonunk alatt vannak. Magát a sorrendet a végrehajtó állapítja meg, tehát nem az adós fogja eldönteni, hogy a hifit vigyék előbb, mint a rádiót. A lefoglalás addig megy, míg a számlát teljesen nem egyenlítették ki a tárgyak.

Azzal sem oldunk meg semmit, ha lezárjuk a házunkat vagy épp pár helyiséget, mivel a végrehajtók ebben az esetben is intézkedhetnek akár drasztikusabb módszer alkalmazásával. Ha a végrehajtókkal szemben nem mutatunk együttműködést, abban az esetben a rendőri szervhez fordulhat és bírságot is kaphatunk. A rendőr kötelessége ezt az akadályt elhárítani, amíg a végrehajtó be nem fejezi intézkedéseit. Akár 500.00 forint bírságot is kaphatunk emiatt. Vannak viszont tárgyak, melyek ebben az esetben is biztonságban vannak, mint pl.: olyan eszközök, melyek az adós munkájához elengedhetetlenek. Rendszeres tanulmányok további folytatásához szükséges eszközök, tankönyvek vagy akár hangszerek.

Pár ruházati cikkünk is biztonságban van, illetve ha szükséges, az ágynemű is. A háztartásban élők számának szükséges bútort, asztalt és szekrényt, valamint ágyat világító- és fűtő eszközöket. Konyhai felszerelések közül hűtőszekrény, fagyasztószekrény és mosógép is a tulajdonunkban maradhat. Ezeken a tárgyakon kívül még a gyógyszerekhez sem nyúlhat a végrehajtó, ha betegség vagy épp testi fogyatékosságra alkalmatosak azok. Technikai és gyógyászati segédeszközökhöz, mozgáskorlátozott járművéhez, kiskorú gyermek tárgyához illetve a háztartásban élők egy hónapra szükséges élelmiszereihez illetve három hónapra szükséges tüzelőanyagához sem nyúlhat a végrehajtó.


Kérjük, mondja el véleményét, mert hozzászólása másnak nagy segítségére lehet!
{fcomment}

 

  
Ezt már olvasta?Bezárás