taj szam ellenorzese2007 áprilisától, a betegek jogviszonyát, köteles a társadalombiztosítóval szerződött egészségügyi szolgáltató ellenőrizni. Az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultságot az egészségügyi szolgáltató a jogviszony ellenőrzés során az OEP nyilvántartásában ellenőrzi. Az ellenőrzés lényege, hogy minden érvényes taj-szám mögött legyen befizetés, azaz a nem ingyen jár a társadalombiztosítás keretében nyújott egészségügyi szolgáltatás. Aki biztosítási jogviszonyban áll, az a 4 százalék természetbeni egészségbiztosítási járulék megfizetésével szerez jogosultságot az egészségügyi szolgáltatásra.

Az orvosnál, a jogviszony ellenőrzésénél, különböző színű lámpák adnak információt a taj kártya érvényességéről, illetve, hogy a páciens jogosult-e egészségügyi szolgáltatásra. A jogviszony ellenőrzésénél zöld, piros, kék, vagy barna lámpa jelenik meg a szolgáltatónál.

Zöld lámpa azt jelzi, hogy az ellátandó személynek érvényes a taj-száma és az OEP nyilvántartásában jogosultként szerepel, azaz rendezett az egészségügyi szolgáltatási jogosultsága. Piros lámpa azt jelenti, hogy az ellátandó személy taj-száma érvényes, de a jogviszonya rendezetlen, azaz az ellátandó személy az OEP nyilvántartásában jogosultként nem szerepel. Ez esetben is megkapja a beteg az egészségügyi szolgáltatást, de jogosultság rendezése érdekében a beteg köteles a kormányhivatal egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervéhez fordulni.

Kék lámpa megjelenésével a szolgáltató tudja, hogy a beteg taj-száma átmenetileg érvénytelen, mert a beteg külföldön biztosított. Barna lámpa azt jelzi, hogy a betegnek nincs érvényes taj-száma. Ez esetben a beteg csak az ellátás kifizetése mellett kaphat Magyarországon egészségügyi szolgáltatást.

Kérjük, mondja el véleményét, mert hozzászólása másnak nagy segítségére lehet!
{fcomment}

  
Ezt már olvasta?Bezárás