joslatokEz vár ránk 2015 és 2016 évben, ha beválnak a jóslatok - Több híres tanácsadó intézet egybehangzóan állítja, hogy 2015-ben nagyon erőteljes és jelentős változások várhatóak az európai politkiai helyzetben. Az elite és hagyományosabb értékrendű pártok egyformán óriási erőfeszítésekre szűámíthatnak a jóslatok szerint, a gyengébbek pedig akár bele is bukhatnak ebbe. A londoni Economist Intelligence Unit (EIU) állítása alapján az idei parlamenti választások során sok európai országban a populista erők kerülhetnek fölénybe és e miatt a hagyományos pártok zöme olyan kényszermegoldásokat kell keressen, amire soha nem gondoltak volna, hogy rákényszerülnek. Olyan szövetségeseket kell kersniük, akik normál körülmények között soha nem jöttek volna szóba, mint lehetséges szövetségesek.

Az tény, hogy az európai demokrácia válsághekyzetben van, hatalmas az ellentét és a szakadék a választópolgárok és az elit pártok között, ez pedig beláthatatlan következményekkel járhat egész Európa jövőjét tekintve. Alapvető probléma, hogy egyre csökken a választásokon való részvételi arány, ezzel együtt pedig szintén csökkenő tendenciát mutat a hagyományos pártok létszáma.

A fentiek szerint ez vár ránk 2015-ben, ha beválnak a jóslatok, nézzük egy-egy országra vetítve. Nagy-Britanniában májusban tartják a parlamenti választásokat és ezzel kapcsolatban már most rebesgetik, hogy a választás után az ország politikai stabilitása igen csak megrendülhet. Ezidáig a briteknél kizárt volt, hogy egy instabil kormány jöjjön létre választás után, de ebben az évben szinte elképzelhetetlen, hogy egy adott párt akkora győzelemre vigye a választást, hogy egymaga elegendő többségi szavazathoz jusson. Pedig minél több színű lesz a brit parlament, annál nagyobb lesz előreláthatóan a zűrzavar.

2015-re a legélesebb változás Görögországban várható, ahol az előrehozott választások okozhatnak érdekes mmeddig képes eljutni ma, mint uniós tagország. A görögöknél a legerősebb rétegnek a radikális baloldal számít jelenleg, pontosan a Sziriza párt. Kérdés, hogy képesek-e egy kemény, stabil pártot alakítani, valamint az is talány, hogy ez a változás mekkora politikai lavinát indít el Európa-szerte.

A jóslatok egyik sarkalatos pontja a bevándorlások, illetve azok megszorításának kérdése. Az biztosan megállapítható tény, hogy az előző évek során igen felerősödtek az elitellenes megnyilvánulások szinte az egész Unió területén. Politikai és gazdasági téren ez nagy zavart okozhat, ezzel együtt a népi mozgalmak – függetlenül  jobb-, illetve baloldaliságától - nagy erőket szippantottak el a hagyományos pártok szavazóbázisaiból. Ezen politikai csatározások egyik fő pontja a bevándorlás kérdése. Egyre több a kisebb nagyobb megmozdulás, ahol teljesen változóak az indító okok, így tiltakoznak a diktatúra miatt, a rossz gazdasági teljesítmény miatt, de van olyan eset, amikor az újdonsült középosztály egyszerűen fel akarja hívni magára a figyelmet, mert nagyobb részt akarnak vállalni, illetve kapni a politikai szerepkörből.

A legszélesebb kört foglalkoztató probléma és kérdés 2015-ben is egészen biztos az lesz, hogy hol és mennyire van veszélyben a demokrácia, vagy épp – mint az arabok esetében – az, hogy hol és milyen eséllyel lehet lerakni ennek alapjait, vagy megáll egy ponton az előrehaladás, mint az arab tavasz esetén és kialakul egy káoszos helyzet, ahol nyomokban találhatók demokratikus intézkedések, de am blokk egy hatalmas zűrzavar uralkodik politikai téren.

Ha Kínát vesszük górcső alá – mint a világ legnagyobb népességű országát -, nymokban sem fedezhető fel a demokrácia legapróbb jele sem, de mivel az őket körülvevő szomszédos államokban már jócskán elindultak bizonyos nyugatias szellemű folyamatok, így nagy kérdés, hogy meddig tudják a kínaiak ezt távoltartani.


Kérjük, mondja el a véleményét!
{fcomment}

 

  
Ezt már olvasta?Bezárás