nyugdijra biztositasNagyon széles réteget érint, hogy lesznek-e és milyen nyugdíjváltozások 2015-ben. Ez persze nem csak arra vonatkozik, hogy mennyi lesz az öregségi nyugdíj, hanem arra is, hogy módosul-e az öregségi nyugdíj korhatár 2015. során. A mögöttünk lévő évek jócskán megnehezítették az emberek életét, napi gondokkal küzdenek sokan, ezért van annak nagy jelentősége, hogy miként is alakul a nyugdíjasok, nyugdíjba vonulók helyzete. Sajnos sokban befolyásolja ezt a körülmények alakulása, mint a nagyszámú munkanélküliség, ezért sok ember számára menedéknek számít, ha el tud menni nyugdíjba, még azon az áron is, hogy a jövedelme jóval kevesebb lesz, mint amikor aktívként dolgozhatott.

2015 évben azok mehetnek nyugdíjba a törvény értelmében, akik férfiként elérik a 62,5 életévüket, nőként pedig azok, akik az adott évben rendelkeznek minimum 40 év jogosultsági idővel. Részletesebben kifejtve, három módja van annak, hogy valaki igényelhesse az öregségi nyugellátást, így az egyik módja a teljes öregségi nyugdíj, a másik az öregségi résznyugdíj, a harmadik pedig a nők számára lehetséges kedvezményes öregségi nyugdíj igénylése.

Annak, hogy valaki jogosult legyen a teljes öregségi nyugdíjjal, minimum 20 év szolgálati idővel kell rendelkeznie, a résznyugdíjhoz pedig legalább 15 év kell. A nőknek ahhoz, hogy kedvezményes öregségi nyugdíjat vehessenek igénybe, minimum 40 év szolgálati időt kell igazolni és ebből legalább 32 év jogosultsági idővel kell rendelkezniük. A nyugdíj összegének számítása egyelőre úgy tűnik, 2015-ben nem változik, és az is továbbra marad, hogy igénybe lehet venni a hozzátartozói nyugellátást, ezen belül az árvaellátást, vagy özvegyi nyugdíjat.

Ezekből persze semmi nem utal arra, hogy a számítási módszer valóban nem változik 2015-ben, semmi garancia nincs arra sem, hogy nem módosul ismét a nyugdíjkorhatár, már az a hír is felreppent, hogy meg fogják adóztatni a nyugdíjakat. Azok a szabályok is módosításra kerülhetnek, melyek alapján a szolgálati idő beszámítása történik, hiszen a nyugdíjreform még bőven folyamatban van és nem lehet tudni, hogy milyen irányban, mikor változtatnak ezen.

Az biztos, hogy itt az oldalunkon igyekszünk mindig a legfrissebb információkkal szolgálni, ezért minél gyakrabban tér ide vissza, annál biztosabban juthat hozzá azokhoz az infókhoz, melyeket jó tudni, ha épp nyugdíjazás előtt áll.

Mondja el véleményét nekünk:
{fcomment}

 

  
Ezt már olvasta?Bezárás