munka nyugdij mellettNyugdíjasok foglalkoztatása 2015 - 2016 évben - Számos olyan nyugdíjas honfitársunk van, akinek nagy szüksége lenne a nyugdíj melletti munkára. Igen fontos éppen ezért, hogy hogyan zajlik a nyugdíjasok foglalkoztatása – a nyugdíj melletti munkavégzés hogy is működik? A kérdéskör nem egyszerű és nem egyetlen szabály alapján lehet követni, miután más rendelkezések vonatkoznak a rendes öregségi nyugdíjjal bírókra és más azokra, akik netán korhatár előtti nyugdíjjal rendelkeznek, vagy társas vállalkozói, illetve kiegészítő tevékenységben és nyilván más szabályok vonatkoznak a közszolgálati munkaviszonyból nyugdíjba vonultakra. Amennyiben bármelyikük nyugdíj mellett munkát kíván vállalni, akkor minden esetben egyedileg kell megnézni azt, hogy a foglalkoztatása esetén 2015 és 2016-ban milyen járulék- és adófizetési szabályok vonatkoznak rá.

A rendes öregségi nyugdíj esetében a nyugdíjmelletti munkavégzés 2015 és 2016 évben az alábbi szabályok szerint történik, tehát a munkaadónak és a munkavállalónak az alábbi járulékok megfizetésével kell számolni:


nyugdijasok foglalkoztatasa

Amikor a munkáltató és a nyugdíjas munkavállaló megbízási szerződést köt egymással, de ennek a megbízási díjnak az összege nem több mint a minimálbér 30 százaléka, akkor a munkáltatónak 27 százalék EHO-t kell befizetnie szem előtt tartva, a mindenkor érvényben lévő EHO fizetési korhatárt. Mivel a nyugdíjas személy biztosítottnak számít, így egészségügyi szolgáltatási járulékot nem kell utána megfizetni. A nyugdíjas munkavállaló megbízási szerződés keretében dolgozik a nyugdíj mellett, akkor őt magát a személyi jövedelemadó megfizetése terheli. Akkor azonban, ha a megbízási díj több mint a minimálbér 30 százaléka, akkor viszont meg kell fizetni a nyugdíjjárulék 10 százalékát, valamint a természetbeni egészségbiztosítási járulék 4 százalékát is.

Kérjük, mondja el véleményét, mert hozzászólása másnak nagy segítségére lehet!
{fcomment}

  
Ezt már olvasta?Bezárás