korhatar elotti ellatasokSokakat érintő kérdés, hogy a korhatár előtti ellátások 2015 és 2016 év folyamán változnak-e érdemben. Köztudott, hogy 2012. január 01-vel életbe lépett a nyugdíjreform, amely nagymértékben átszabta a nyugdíjrendszert. A legfontosabb módosítások között kell megemlíteni az öregségi nyugdíjkorhatár 65 életévre való emelését, amelyre az átállás lépcsőzetesen történik. Továbbá megszűntetésre kerültek a korhatár előtti nyugdíjak, mint például az előre hozott öregségi nyugdíj, a csökkentett előre hozott öregségi nyugdíj, a szolgálati nyugdíj, a bányásznyugdíj, a művésznyugdíj, a korengedményes nyugdíj, és a korkedvezményes nyugdíj. Nem kétséges, hogy számtalan embert értek negatívan a változások, amely ellen egyre többen, és gyakrabban emelik fel a szavukat. Akkor most, kik is részesülhetnek korhatár előtti ellátásban? Utána néztünk.

A törvény szerint korhatár előtti nyugdíjba 2012. január 01 után már senki sem részesíthető. Azok a személyek, akik számára már megállapításra került valamelyik korhatár előtti nyugdíj, az természetesen tovább is kapja a havi kiutalást, de már nem, mint nyugdíjat, hanem csak nyugdíjszerű ellátást, például járadékot. Ami nem változott, hogy a nyugdíjhoz hasonlóan jogosultak az érintettek egészségügyi szolgáltatásra, és az ellátások emelése is hasonlóan történik. Ugyanakkor megszűnt a járulékkedvezmény azoknál, a volt korhatár előtti nyugdíjasként kiegészítő tevékenységet végző vállalkozóknál, akik a változás előtt élhettek a kedvezménnyel. Szintén nem vehetők igénybe a nyugdíjasoknak járó kedvezmények, mint például a közlekedési, vagy a kulturális kedvezmény. Szintén különbség a nyugdíjas státusz, és a nyugdíjszerű ellátások között, hogy a nyugdíjas státusz nem szüntethető meg, ezzel szemben az új ellátások kérelemre megszűntethetők.

Nem véletlen tehát, hogy a Liga szakszervezetek részéről erős nyomás van a kormányon, egyes jogszabályok megváltoztatását illetően. Mit is szeretnének a szakszervezetek? Mivel tisztában vannak azzal, hogy nem mehetnek szembe a kormány elképzelésével, ezért egy olyan javaslatot dolgoztak ki, amely beilleszthető a kormány által támogatott rendszerbe. A szakszervezetek javaslat 4 lehetőséget tartalmaz a korhatár előtti nyugdíjba vonulásra.

Első csoportba tartoznának azok a munkavállalók, akik rendelkeznek legalább 30 év munkaviszonnyal, és maximum 5 évre vannak a számukra előírt öregségi nyugdíjkorhatártól. Lényege, hogy a személy, aki élni szeretne, a korhatár előtti nyugdíjazásnak ezzel a módjával, az vállalja, hogy a korhatár betöltése előtti nyugdíjas éveire az ellátás, az ő nyugdíjszámlája terhére történik, ami azt jelenti, hogy amikor a rendes öregségi nyugdíjas éveit tölti, akkor, arányosan csökkentett összegű nyugdíjat fog kézhez kapni.  

A másik csoportba azok az öregségi nyugdíjkorhatártól maximum 5 évre lévő dolgozók tartoznának, akiknek a munkaviszonyát a munkáltató megszűntette, azon a jogcímen, hogy már nincs szükség az illető munkájukra. Ebben az esetben a munkáltató vállalná, hogy, az állam helyett finanszírozza, a korhatár előtti időszak alatt fizetendő ellátást. Az állam többszörösen is jól járna, ugyanis nem neki kell fizetni a korhatár előtti évekre az ellátást, ráadásul nem nő a munkanélküliek száma, illetve nem kell munkanélküli segélyt fizetnie.

A harmadik csoport tagjai már ismerősebbek, ugyanis ebben lennének azok a dolgozók, akik az egészséget veszélyeztető munkahelyen dolgoznak. A változást itt az jelentené, hogy a nem munkakörök szerint lenne megállapítva az egészségre káros tevékenységek, hanem az adott munkahelyen kerülne bemérésre, az egy adott dolgozóra ható káros tényezők. Ennek megvalósításához elég lenne, a már a munkahelyeken jelenleg is működő kockázatértékelési rendszer fejlesztésre kerülne.

A negyedik csoportba a váltott műszakban dolgozók tartoznának. Itt az előző csoporthoz képest még egyszerűbb lenne a javaslat megvalósítása, mert ebben az esetben nem lenne szükség nem volna szükség a kockázatkezelés elvégzésére, ugyanis a veszélyeztetettség megvalósulása, magából a foglalkoztatás módjából adódik. Természetesen ehhez még a kormánynak is lesz egy-két szava, de valószínűnek látszik, hogy lesz elmozdulás ebben a dologban, mert valósak az igények rá.

Mondja el véleményét nekünk:
{fcomment}

  
Ezt már olvasta?Bezárás