1 logoA férfiak 40 év utáni nyugdíjazása számottevő kockázattal jár. Alapból általános nyugdíjcsökkentést is eredményezhet, valamint emellett a migrációs illetve a demográfiai folyamatokat tekintve a nyugdíjkassza gyors elfogyásával is fenyeget. Ez a kérdés viszont nagyon összetett és kicsit bonyolult is. Erről akár egy népszavazás is kialakulhat pár hónap múlva. Valószínű, hogy egy feltett kérdésben, miszerint egy 62 éves mentős fel tud vajon menni a 4. emeletre és egy 120 kilós embert lehozni egy hordágyon? Ebben majd mindenkinek állást kell foglalnia, mivel pár hónappal ezelőtt a szakszervezetek kezdeményeztek népszavazást a férfiak nyugdíjazásával kapcsolatban.


Azt, hogy a nők 40 év munkaviszony után nyugdíjba mehetnek, azt a kormányváltás után a Fidesz szavazta meg. Erre reagálva a szakszervezetek úgy gondolták, hogy ilyen erővel a férfiak 40 év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulását is meg kellene tárgyalni. Ám ez a kérdés állami szinten nézve eléggé költséges. Azért, mivel számítások alapján 2018-ig közel 1.000 milliárd forintba is kerülhet ez, mert rengeteg férfi esne ki egy időben a munkaerőpiacról és nekik a nyugdíját is finanszírozni kell valamiből.

Erről zajlott a vita az Együtt alapítványa, a Váradi András Alapítvány által szervezett nyugdíjkonferencián a Fidesz, a Jobbik, az MSZP és persze az Együtt politikusa között. A Jobbik valamint az MSZP a hangsúlyt az évtizedes munkába belefáradt emberekre helyezi. Míg Fidesz illetve az Együtt a figyelmet inkább a költségvetési kockázatokra hívja fel. Már maga az is vita tárgyát képezte, hogy mennyi kiadásba is kerülne az, ha hirtelen rengeteg férfi elvonulna nyugdíjba.

Sneider Tamás 150 milliárdos pluszkiadásról beszélt, ezzel ellentétben Gulyás Gergely azt mondta, hogy 2018-ig mindent összevetve 1000 milliárd forintba kerülne ez a lépés a magyar államnak, mivel hirtelen 160 ezren mennének nyugdíjba. Szakértők szerint váratlanul megközelítőleg 200 milliárddal csökkenne a nyugdíjkassza, ám ebben még az a kiesés nincs is benne, amit a nyugdíjba vonult férfiak nem termelnek meg.

Kérjük, mondja el véleményét!
{fcomment}

  
Ezt már olvasta?Bezárás