nyugdijvaltozasokAz előző évi 3,5 százalékos reálnyugdíj emelés után idén is azt lehet várni, hogy körülbelül 2%-al nőhet a nyugdíjak vásárlóértéke. Ez annak a következménye, hogy a költségvetés elkészítésekor a kormány felültervezte az inflációt és ennek megfelelően januárban 2,4 százalékkal megemelte az ellátásokat. Viszont a pénzromlásnak az idei üteme nem fogja elérni az 1%-ot így a nyugdíjkiadások a tervezett összegnél akár 100 milliárd forinttal is nagyobbak lehetnek. Még rosszabb hír a nyugdíjasoknak, hogy emiatt nem lesz idén novemberben kiegészítő nyugdíjemelés. Pár évvel ezelőtt a nyugdíjasok még azt számolgatták az ősz eljövetelével, hogy mekkora kiegészítő nyugdíjemelést kapnak majd novemberben, viszont idén a tavalyihoz hasonlóan biztos, hogy nem lesz javítás az ellátásokban, azaz korrekció. 2014 januárjában a kormány a költségvetési törvényben megjelenő 2,4 %-os inflációval megegyező arányban növelte meg a nyugdíjak összegét.

A tényleges éves azaz, hogy pontosabban fogalmazzunk a kiegészítő nyugdíjszámításnál figyelembe vett első nyolc hónapos infláció ennél sokkal kisebb lesz, ezért fog elmaradni a novemberi visszamenőleges nyugdíjemelés is. A törvény szerint, ami erre vonatkozik, akkor kell novemberben kiegészítő emelést adni amikor a tárgyévre tervezett infláció mértékénél a tárgyév első nyolc hónapjának adatai alapján a nyugdíjas fogyasztói kosárra tekintettel számított év végéig várható infláció mértéke legalább egy százalékponttal magasabb.

Tehát, ha a költségvetésben tervezett 2,4 százaléknál legalább 1 %-kal magasabb lenne az infláció, akkor kapnának a nyugdíjasok idén is kiegészítő emelést. Mivel az idei első 8 hónap pénzromlása az 1%-ot sem közelíti meg, így idén szinte biztos, hogy elmarad a nyugdíjemelés. Viszont a jegybank szerint 0,5-0,7 %-os pénzromlás valószínűsíthető. Az év elején jócskán az infláció fölötti nyugdíjemelést kaptak az érintettek, tehát a reálnyugdíj emelés történt meg januárban.

Így volt ez tavaly is, amikor 5,2%-al emelték az ellátás összegét, viszont a nyugdíjhoz számított tényleges infláció csak 1,7 % volt. Mint ahogy 2013-ban, úgy idén is rezsicsökkentés volt a fő oka annak, hogy nem sikerült megjósolni a pénzromlás várható ritmusát és a kormány jóval felültervezte az inflációt. A nyugdíj egy nagyon fontos téma, hiszen az idősek és nyugdíjasok nagy részét érinti az, hogy mennyivel tudnak gazdálkodni minden egyes hónapban. Ráadásul ez nagyon sok ember jövőjét befolyásolja, hiszen akik épp most készülnek nyugdíjba menni, nem tudják hogy mit várhatnak hiszen eléggé bonyolult és ködös minden, mint ahogy az is, hogy mekkora lesz a minimális nyugdíjminimum összege 2015-ben, vajon változik-e?

Ez az az eset, amikor még várni kell, hiszen nem biztos semmi, mert lehet, hogy az utolsó pillanatban a kormány benyújt egy törvénymódosítást, ami pozitívabb irányba tereli az eseményeket, de az is lehet, hogy minden így fog maradni. Persze sokan vannak, akik így sem elégedettek, hiszen olyan kevés nyugdíjat kapnak, hogy alig tudnak belőle megélni és az emelés se lenne akkora mértékű, hogy megnyugodhassanak az emberek. A nyugdíjrendszerre ráférne egy alapos reform, mert a jelenlegi intézkedések sora igazából nem old meg semmit. Viszont mindenképpen tény, hogy a kormány próbálkozik megemelni a nyugdíjakat és az is világos, hogy az erre való törekvések nem mindig sülnek el úgy, ahogy kellene. Ennek ellenére érdemes optimistának maradni, hiszen mint ahogyan már említettük nem tudhatjuk, hogy mikor nyújt be a kormány egy olyan törvénymosdósítást, ami mindenkinek jó.


Mindenképpen érdemes lenne visszalátogatnia az oldalra itt minden olyan hírt megtalál, ami elegendő ahhoz, hogy tájékozott maradjon a mostani eseményekkel kapcsolatban hiszen minél több információt tud beszerezni annál jobban rálát az eseményekre és nem kell attól tartania, hogy valamilyen témában azaz aktuális témában nincsen otthon.

Mondja el a véleményét nekünk itt!
{fcomment}

 

  
Ezt már olvasta?Bezárás